Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
30.06.2023 07:00

ZMOS: Vidiek nenapreduje, požadujeme prijatie zákona o regionálnom rozvoji


Snímka z brífingu. Zdroj: (hlavnespravy.sk).


Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) požaduje prijatie zákona o regionálnom rozvoji. Slovenský vidiek nenapreduje, vyľudňuje sa, poľnohospodárstvo upadá, ceny potravín sa zvyšujú. Uviedol to vo štvrtok na brífingu predseda sekcie pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ZMOS-u István Pomichal.


"ZMOS požaduje koordinovaný, systémový a integrovaný prístup k rozvoju územia prostredníctvom nového zákona o regionálnom rozvoji, ktorý bude vychádzať z prirodzených predpokladov a funkčnosti územia. Zákon bude primárnou legislatívou v oblasti regionálneho rozvoja a základom pre efektívne čerpanie verejných zdrojov vrátane eurofondov na rozvoj územia," priblížil.

Rozvoj poľnohospodárstva a potravinárstva podľa jeho slov úzko súvisí s rozvojom vidieka, kúpyschopnosťou obyvateľstva a s ich príjmami. "Žiaľ, v ostatných rokoch sledujeme úpadok poľnohospodárstva a zánik potravinárskych výrobných podnikov na vidieku. Na každej obci máme prázdne maštale, stavy najdôležitejších zvierat (hovädzí dobytok, ošípané, hydina), poklesli na úroveň 30 % stavov spred tridsiatich rokov. Tento úbytok nám zobral aj pracovné príležitosti," podčiarkol.

V súvislosti s energetickou krízou sa podľa neho zvyšujú aj ceny potravín, ktoré sú pre nízkopríjmové skupiny neznesiteľné. "Dnes samosprávy taktiež bojujú s výpadkom príjmov na úrovni okolo 200 miliónov eur. Nevieme, ako zabezpečíme na konci roka výplaty a iné náklady, ktoré naše obce majú. Tých 200 miliónov eur bolo sľúbených, že budú našim samosprávam vykompenzované," upozornil.

"V novom rozpočtovom období by sme chceli mať také dotačné mechanizmy, aby sa pokryli vysoké náklady vstupov do potravinovej výroby a do poľnohospodárstva. Štát musí nájsť kompenzačné mechanizmy, aby poľnohospodári nevyrábali stratu. Inak lacné potraviny nebudú a sociálny dosah na vidiek bude katastrofálny," dodal Pomichal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
01.10.2020
O problematike voľby kontrolórov musíme informovať
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger sa v súvislosti s komplikáciami pri voľbe hlavných kontrolórov samospráv listom obrátil na Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, aj na parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj.
viac
12.02.2021
Jasný signál eurokomisárom
Komisárovi Európskej komisie pre poľnohospodárstvo a eurokomisárke pre kohéziu a reformy odchádza zo Slovenska mimoriadne vážny signál.
viac
02.06.2021
Rokovala sekcia inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu
Témami utorkového rokovanie Sekcie inovácií, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu Rady ZMOS bola problematika integrovaných územných stratégií a miestnych akčných skupín v novom programovom období 2021-2027.
viac
21.11.2022
ZMOS upozorňuje na nedostatky novely zákona o podpore regionálneho rozvoja
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) uplatnilo viacero pripomienok k novele zákona o podpore regionálneho rozvoja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %