Nedeľa 28.04.2024
Dnes má meniny 
Jarmila
°C
06.07.2023 09:30

ZMOS naďalej odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí


Ilustračná snímka.


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) naďalej odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že dostupnosť do 30 minút je pre sociálne znevýhodnené kategórie obyvateľov nereálna.


Žiada stiahnutie návrhu z legislatívneho procesu a jeho prepracovanie. Informoval o tom predseda ZMOS Jozef Božik.

"Navrhujeme, aby aktuálne znenie vyhlášky bolo prepracované, a najskôr aj so samosprávami komunikované, kde je nevyhnutné, aby bol zachovaný pevný bod pre ambulancie pevnej ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast. A tiež, aby bol pevný bod umiestnený buď na úrovni okresu, alebo v mieste prevádzkovania všeobecnej alebo špecializovanej nemocnice tak, aby aj pre sociálne znevýhodnené kategórie obyvateľov našich regiónov bola možná a reálna dostupnosť," skonštatoval.

V prípade schválenia súčasnej podoby návrhu sa podľa Božika rapídne zhorší dostupnosť ambulantnej pohotovostnej služby pre deti a dorast. "Avizovaný návrh na rušenie pohotovostných služieb koncentruje opäť činnosti do väčších miest, kam musia lekári z iných okresov dochádzať, pričom máme za to, že znižovanie dostupnosti zdravotníckych služieb pre rodiny s deťmi v našich mestách a v obciach je diskriminačné," dodal.

Sieť detských ambulantných pohotovostí sa má v troch fázach zredukovať. Návrh je aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR ho odôvodňuje okrem iného nedostatkom a preťaženosťou primárnych pediatrov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.09.2020
ZMOS: Štúdia k možnostiam alternatívneho financovania municipálneho rozvoja
Združenie miest a obcí Slovenska vypracovalo analytickú štúdiu zameranú na alternatívne financovanie municipálneho rozvoja.
viac
01.06.2023
ZMOS odmieta konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) odmieta avizovanú konsolidáciu detských ambulantných pohotovostí. Poukazuje pritom na to, že v súvislosti optimalizáciou siete nemocníc sa má rušiť aj päť pôrodníc.
viac
01.06.2023
ÚMS je znepokojená s avizovaným rušením detských ambulantných pohotovostí
Únia miest Slovenska (ÚMS) je znepokojená s avizovaným rušením detských ambulantných pohotovostí. Kritizuje rezort zdravotníctva, že v tejto veci nekomunikoval so zástupcami miestnej samosprávy. Vyzýva ho na stretnutie.
viac
19.03.2024
MZ avizuje ďalšie rokovania k úprave siete detských ambulantných pohotovostí
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) chce o rušení detských ambulantných pohotovostí naďalej rokovať aj so samosprávou. Pripustila i možné zriadenie doplnkových bodov. Rokovať by sa malo aj o skrátení ordinačných hodín pohotovostí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %