Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
26.02.2024 05:10

ZMOS: Upozorňujeme na zhoršujúcu sa ekonomickú situáciu miest a obcí


Jozef Božik, predseda ZMOS


Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) dlhodobo upozorňuje na potrebu dofinancovania územnej samosprávy obcí a miest, ktoré v uplynulých troch rokov prišli o veľkú časť podielových daní. Dôkazom toho je skutočnosť tohto mesiaca vo výške príjmu z podielových daní.


Chýbajúce podielové dane vo výške 500 miliónov eur, o ktoré boli ukrátené mestá a obce v dôsledku negatívnych opatrení vlády v uplynulých rokoch, sú pre samosprávy vážny problém. Túto skutočnosť zvýrazňuje podielová daň za mesiac február, ktorá prišla tento týždeň do rozpočtov miest a obcí a je v priemere o cca 10% nižšia v porovnaní s rovnakým obdobím predchádzajúceho roka.

Samosprávy už v tomto kalendárnom roku znášajú celoročné zvýšenie platov, ktoré bolo minulý rok rozdelené do dvoch etáp, do januára a septembra. Zároveň zvýšenie minimálnej mzdy a jej jednotlivých úrovni od začiatku roka 2024 spôsobilo opäť zmeny platov aj u zamestnancov verejnej správy. V tejto súvislosti je potrebné podotknúť, že pokiaľ sa bude tento problém dlhodobo odkladať, môže pre samosprávy znamenať výpadok príjmov, a tým ohroziť plnenie funkcií a úloh samospráv miest a obcí.

Zníženie podielovej dane vo februári kontinuálne dokazuje a prehlbuje problémy samospráv. Samosprávy pri prijímaní rozpočtov znižovali prímy i výdavky v nádeji, že dofinancovanie vyrieši ich pretrvávajúce problémy. Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií v dôsledku prijatých opatrení predchádzajúcou vládou, ale problémy samospráv sa nedajú donekonečna riešiť tým, že sa budú odkladať.

Tým, že ZMOS monitoruje situáciu v mestách a obciach na Slovensku, opäť upozorňuje na to, že je nutné v diskusii s vládou hľadať spôsob ako samosprávy miest a obcí dofinancovať s cieľom zabezpečiť poskytovanie kvalitných služieb občanom miest a obcí Slovenskej republiky. Zhoršujúca sa ekonomická situácia ohrozuje aj čerpanie európskych fondov.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.08.2018
Mestá a obce by si mali skontrolovať elektronickú schránku
Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska (ZMOS) oslovuje mestá a obce s informáciou o možnosti implementácie do portálu https://oversi.gov.sk/. Školenia k portálu OverSi už začali.
viac
25.10.2019
Mestá a obce sa pripravujú na zásadné ekonomické rozhodnutia
Jeseň v mestách a obciach tradične patrí príprave rozpočtov miest a obcí na ďalší kalendárny rok. Súčasťou rozpočtov, ako základného ekonomického nástroja sú aj očakávané príjmy upravené v daňových všeobecne záväzných nariadeniach.
viac
20.03.2020
Postoje ZMOS k aktuálnej situácii
Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.
viac
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu majetku a investícií miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu majetku a investícií samospráv. Dokument bude svojim zameraním prvý svojho druhu, ktorý ponúkne komplexné spracovanie dáta a informácie spojené s nadobudnutím a zhodnocovaním majetku miest a obcí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %