Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
25.10.2019 09:05

Mestá a obce sa pripravujú na zásadné ekonomické rozhodnutia


Ilustračná snímka SHUTTERSTOCK


Jeseň v mestách a obciach tradične patrí príprave rozpočtov miest a obcí na ďalší kalendárny rok. Súčasťou rozpočtov, ako základného ekonomického nástroja sú aj očakávané príjmy upravené v daňových všeobecne záväzných nariadeniach.


Združenie miest a obcí Slovenska v priebehu tohto roka mnohokrát upozorňovalo na negatívne dopady prijímanej legislatívy, na riziká presunu nových povinností na mestá a obce bez finančného krytia a v tejto súvislosti informovalo poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, členov vlády, ale aj napríklad Radu pre rozpočtovú zodpovednosť a pani prezidentku.

Združenie miest a obcí Slovenska začiatkom roka upozornilo na negatívne ekonomické dopady a finančné hrozby súvisiace so schvaľovaním mnohých zákonov a už vtedy konštatovalo, že ani navýšené príjmy samospráv nebudú v tomto roku stačiť na financovanie vládnych opatrení. Podľa našich odhadov zo začiatku roka bude samosprávam chýbať približne 80 mil. eur. Či už to súviselo s vyplácaním 13. a 14. platu, s dopadmi chodníkovej novely, výrazným dofinancovávaním preneseného výkonu štátnej správy z peňazí miest a obcí, zvýšeným poplatkom za skládkovanie, navyšovaním miezd v regionálnom školstve, tzv. obedmi zadarmo, povinným čipovaním psov, ale aj nedávno schváleným znížením odpočítateľnej položky pri dani z príjmu fyzických osôb.

Samosprávy pri tvorbe svojich rozpočtov na budúci rok budú preto podľa nás stáť medzi dvomi možnosťami, buď sa poslanci mestských a obecných zastupiteľstiev rozhodnú navyšovať miestne dane a poplatky, alebo sa rozhodnú obmedzovať rozsah konkrétnych verejných služieb a investičných aktivít. Mestá a obce na rozdiel od štátu musia schvaľovať vyrovnaný rozpočet, apreto  musíme očakávať prijímanie takých rozhodnutí, ktoré budú musieť mať určitý negatívny dopad na všestranný rozvoj územia a oprávnené potreby obyvateľov.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
21.03.2020
SK8: V krátkom čase bude nevyhnutné prijať viaceré legislatívne opatrenia
Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.
viac
06.05.2020
Rozpočet je nástroj riadenia miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska sa v nedávnom prieskume sústredilo na vnímanie rozpočtov komunálu. Z prieskumu okrem iného vyplýva, že rozpočet mesta či obce nie je iba základný ekonomický zákon každej samosprávy. Pre veľkú skupinu starostov a primátorov predstavuje aj nástroj finančného riadenia.
viac
11.06.2020
ZMOS pripravuje analýzu majetku a investícií miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje analýzu majetku a investícií samospráv. Dokument bude svojim zameraním prvý svojho druhu, ktorý ponúkne komplexné spracovanie dáta a informácie spojené s nadobudnutím a zhodnocovaním majetku miest a obcí.
viac
13.07.2020
Financovanie školstva závisí od ekonomiky
Kancelária ZMOS v súvislosti s požiadavkami časti súkromných zriaďovateľov škôl na ich financovanie z rozpočtov samospráv v aktuálnom období zdôrazňuje, že dotácia pre týchto zriaďovateľov je rovnako ako celé financovanie originálnych kompetencií v školstve závislé od vývoja ekonomiky.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %