Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
10.10.2022 01:30

Zodpovednosť za priemyselnú skládku prešla na mesto, tomu sa to nepáči


Ilustračná snímka.


O uzatvorenie a rekultiváciu skládky priemyselných odpadov v Dolnom Kubíne sa má postarať mesto. Povinnosť samospráve pripadla zo zákona po tom, ako sa pôvodný prevádzkovateľ, ktorým bola súkromná spoločnosť ESI, dostal do konkurzu.


Problematická je aj situácia okolo priľahlej čistiarne priesakových vôd (ČPV), ktorá v dôsledku konkurzu od začiatku septembra nie je v prevádzke. Nevyčistená priesaková kvapalina zo skládky počas kontroly v roku 2022 nespĺňala limitné hodnoty arzénu. Potvrdila to Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP).

Informáciu o povinnosti uzavrieť, rekultivovať a monitorovať skládku prijalo vedenie mesta so znepokojením. "Nezdá sa nám v poriadku, aby envirozáťaže boli len tak jednoducho hodené na plecia obyvateľov našich samospráv po tom, ako ju pôvodný majiteľ prestane užívať," skonštatovala v stanovisku radnica s tým, že Dolnokubínčania na túto skládku odpad nikdy nevyvážali.

Odpad na skládku ukladala do roku 2012 spoločnosť OFZ. Následne ju previedla na dcérsku spoločnosť ESI. Skládka slúžila na ukladanie odpadu z výroby ferozliatin, no už dlhšie obdobie sa nevyužíva. SIŽP vydala príkaz ju uzatvoriť, k tomu však nedošlo.

Spoločnosť ESI argumentuje, že začiatok prác na uzatvorení bol podmienený ukončením sanácie environmentálnej záťaže, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti skládky. Zabezpečuje ju Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR a podľa spoločnosti dodnes nie je hotová. "Nastala situácia, keď naša spoločnosť prišla o všetok zdroj príjmov, a vzhľadom na meškanie ukončenia sanácie environmentálnej záťaže nám vznikali ďalšie prevádzkové náklady. Tie súviseli prevažne s čistením odpadových vôd zo starej environmentálnej záťaže a aj zo skládky samotnej," vysvetlil bývalý prevádzkovateľ s tým, že ide o približne štvrť milióna eur ročne. Keď už spoločnosť nemala ďalšie prostriedky na svoju prevádzku, podala návrh na konkurz.

MŽP v stanovisku pre TASR reagovalo, že v súvislosti so sanačnými prácami na environmentálnej záťaži nevznikli ESI žiadne náklady. Zároveň envirorezort zdôraznil, že sanácia nie je v omeškaní.

Povinnosťou firmy bolo prevádzkovať aj ČPV, ktorá je súčasťou skládky. V dôsledku konkurzu je však už mesiac odstavená. Inšpekcia uvádza, že počas obhliadky na začiatku septembra boli priesakové vody nahromadené v nádržiach pod skládkou. "Keďže priesakové kvapaliny nie sú do čistiarne prečerpávané, nie sú z nej ani vypúšťané. Každopádne, situácia sa časom zmenila v dôsledku zvýšeného úhrnu zrážok. O tomto probléme sme informovali aj MŽP a žiadali o riešenie situácie," podotkla Michaela Pešková z komunikačného oddelenia SIŽP. Zdôraznila, že nebezpečenstvo úniku takejto kvapaliny na pôdu, podzemné vody a povrchové vody v súčasnosti inšpekcia ešte len zisťuje postupom podľa zákona o environmentálnych škodách.

Ako priblížil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Marián Bocák, nahromadené vody nateraz ostávajú v odkalisku. Pri vyšších zrážkach podľa jeho slov dochádza k ich odtekaniu do terénnej preliačiny a následnému k vsakovaniu do podložia. "Čiže k priamemu vtekaniu takýchto vôd do rieky Orava nedochádza, je však otázne, čo to spôsobuje v podloží," povedal.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
Presadí envirorezort postupne rastúci „skládkovací“ poplatok 46 eur za tonu?
Z Ministerstva životného prostredia (MŽP) prenikla informácia, že envirorezort po viac ako deviatich mesiacoch príprav navrhuje razantné zvýšenie poplatku za skládky komunálnych odpadov. Do parlamentu by mal byť návrh predložený začiatkom budúceho roka.
viac
08.12.2017
Oravská galéria pozýva na výstavu betlehemov s názvom Mystérium Vianoc
Oravská galéria počas adventného i vianočného obdobia ponúka návštevníkom opäť nahliadnutie do svojich bohatých zbierok.
viac
12.06.2021
Skládku odpadov pri Zohore rozšíria, naďalej ostane pod kontrolou SIŽP
Skládku odpadov pri obci Zohor v okrese Malacky rozšíria. Jej prevádzkovateľ, spoločnosť FCC Zohor, vybuduje kapacitu pre takmer 245.000 kubických metrov bežného, nie nebezpečného odpadu.
viac
17.06.2023
Zo skládky v Starej Turej vyvezú tony zeminy, sanácia bude stáť milióny
Zo skládky komunálneho odpadu Drahý vrch v Starej Turej vyvezú približne 8000 kubických metrov kontaminovanej zeminy a galvanického kalu. Následne ich zneškodnia. Sanácia envirozáťaže bude stáť viac ako 5,62 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %