Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
03.07.2023 01:30

ŽSK chce zrušiť polytechnickú školu v L. Mikuláši, v meste s tým nesúhlasia


Ilustračná snímka: (tasr).


Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) oznámil plánovanú optimalizáciu viacerých škôl vo svojej pôsobnosti. Týka sa to aj Strednej odbornej školy polytechnickej v Liptovskom Mikuláši.


Proti jej zrušeniu sa v meste zdvihla vlna nevôle, spustili petíciu. ŽSK argumentuje tým, že chce docieliť vyššiu kvalitu a sústredené využitie investícií.

ŽSK plánuje školu zrušiť na budúci rok. Jej študijné odbory chce presunúť na iné stredné školy v rámci regiónu. Poľnohospodárske odbory na Lesnícku školu v Liptovskom Hrádku, potravinárske na hotelovú školu a zostávajúce technické odbory na polytechnickú školu do Ružomberka. Potvrdila to hovorkyňa ŽSK Eva Lacová.

V Liptovskom Mikuláši zatiaľ už koluje petícia za zachovanie školy. Jej plánované zrušenie odsúdili mestskí poslanci, primátor Ján Blcháč i viacerí krajskí poslanci z Liptova. "Život na Liptove bol odpradávna spojený s poľnohospodárstvom a výrobou potravín. Jediná fungujúca mliekareň v celom kraji je u nás. Nachádza sa tu päť poľnohospodárskych podnikov a množstvo firiem, ktoré pracujú v poľnohospodárskych, potravinárskych alebo strojárenských odboroch - v tých, na ktoré sa zameriava liptovskomikulášska stredná polytechnická škola," upozornil Blcháč.

Polytechnická škola nie je jedinou v kraji, ktorej sa optimalizácia dotkne. Zrušiť chcú aj Spojenú školu v Žiline-Bytčici a Strednú odbornú školu podnikania v Žiline. Nahradí ich Stredná odborná škola podnikania a služieb so sídlom v Žiline. Komisia školstva a športu odporučila návrh optimalizácie schváliť. Rozhodovať sa o ňom bude na najbližšom rokovaní krajského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční v pondelok (3. 7.).

"Chceme, aby naše deti dostávali kvalitné vzdelanie v moderných školách, kde študenti nájdu nielen dobré podmienky a vybavenie pre výučbu, ale aj dostatok možností na kultúrne a športové aktivity či mimoškolskú činnosť," objasnila predsedníčka ŽSK Erika Jurinová. Podotkla, že krajské zdroje sú obmedzené. "Hľadáme spolu s poslancami spôsob, ako ich využiť maximálne efektívne," zdôraznila.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.07.2020
Rekonštrukcia zdravotníckej školy si vyžiada 4 milióny eur
Investíciu viac ako 4 milióny eur si vyžiada rekonštrukcia 30 rokov starej budovy Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši.
viac
25.02.2021
Strednú zdravotnícku školu zmodernizovali za vyše 4 milióny eur
Budovu Strednej zdravotníckej školy v Liptovskom Mikuláši zmodernizovali za vyše štyri milióny eur. Práce na rekonštrukcii trvali zhruba rok, pričom ide o jednu z najväčších investícií z vlastných zdrojov Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK).
viac
13.11.2021
Rokovania s ministerstvom na pôde dvoch župných nemocníc
Parlament dal zelenú reformným zmenám v prvom čítaní. Minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová včera navštívili nemocnicu v Trstenej a Liptovskom Mikuláši. Šéf rezortu zdravotníctva spolu s tímom vysvetľovali podstatu reformy.
viac
27.10.2023
Konferencia VODA/SUCHO – Na vode nám záleží priniesla diskusie aj podnety
Žilinský samosprávny kraj odštartoval veľkú diskusiu o vode a jej zadržiavaní v krajine. Cieľom je deklarovať svoj záujem pripraviť kraj na klimatickú zmenu a prizvať do spolupráce aktérov z územia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %