Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
19.01.2018 03:11

ŽSR chcú na trati Bratislava - Komárno zmodernizovať sedem priecestí


Na snímke je zmodernizované železničné priecestie v obci Dolný Štál v okrese Dunajská Streda. Snímka zdroj: (tasr, Henrich MIŠOVIČ).


Zvýšiť povedomie všetkých účastníkov cestnej premávky a predchádzať nehodám na železničných priecestiach. S týmto zámerom dnes minister dopravy a výstavby SR Arpád Érsek uskutočnil kontrolný deň na železničných priecestiach v Dolnom Štále a Dolnom Bare neďaleko Dunajskej Stredy.


Dôvodom je najmä fakt, že počet dopravných nehôd na našich priecestiach sa naďalej zvyšuje. V roku 2017 to bolo 50 nehôd, pri ktorých prišlo o život 6 ľudí.

„Smutným faktom je, že nehôd na železničných priecestiach neubúda. Napríklad v porovnaní s rokom 2016 je ich o 12 viac. Preto nechceme chodiť na tieto miesta až vtedy, keď sme svedkami nehôd, ale naopak, snažme sa im hlavne predchádzať,“ povedal minister dopravy A. Érsek. Zároveň vyzval všetkých vodičov aj chodcov, aby sa správali zodpovedne a nevstupovali na priecestia, keď svieti červená signalizácia s tým, že vlak môže byť veľmi blízko.

Na trati Bratislava–Komárno je celkovo 52 železničných priecestí. ŽSR v poslednom období zmodernizovali dve, jedno v Dolnom Štále a ďalšie v obci Horný Bar. „Samozrejme, plánujeme na tejto trati zmodernizovať ďalších sedem priecestí, nakoľko počet nehôd nám za minulý rok celkovo dramaticky stúpol,“ uviedol generálny riaditeľ ŽSR Martin Erdössy.

Podľa jeho slov došlo vlani na železničných priecestiach k 50 dopravným nehodám, pri ktorých zahynulo šesť ľudí. „A čo je veľmi smutné, je to, že nám rastie počet nehôd, ktoré sa udiali na zabezpečených železničných priecestiach. Z 50 nehôd to bolo vlani až 33 a veľmi nám stúpa počet vodičov-profesionálov, ktorí tieto nehody spôsobujú,“ dodal Erdössy.

Rezort dopravy spoločne so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR) pripravujú v tomto roku niekoľko edukatívnych projektov, ktoré majú pomôcť zvýšiť bezpečnosť na železničných priecestiach. Zároveň majú byť výstrahou pred možnými fatálnymi následkami zrážky s vlakom. Takou má byť napr. simulovaná zrážka vlaku s cyklistom. Do roku 2023 sa v rámci projektu Zvýšenia zabezpečenia 75 priecestí plánuje vybudovanie nových priecestných zabezpečovacích zariadení, prípadne doplnenie existujúcich  zabezpečovacích zariadení. V správe ŽSR je 2102 železničných priecestí,  z toho 1068 je zabezpečených.

ŽSR zároveň vo Veľkom Mederi pripravuje pilotný projekt  - položenie 3D pásov na ceste pred železničným priecestím, ktoré majú vodiča upozorniť, aby včas spomalil. Ak projekt preukáže svoju úspešnosť, bude sa realizovať aj na ďalších  železničných priecestiach.

Autor: (mdvsr, tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.11.2017
Kampane Do školy na bicykli sa zúčastnilo rekordných 31 000 žiakov
Dôkazom rastúceho záujmu o dochádzanie do školy alebo do práce na bicykli je tretí ročník národnej kampane Do školy na bicykli, ktorý priniesol rekordnú účasť.
viac
16.01.2018
Pokračovanie výstavby obchvatu Brezna je na dobrej ceste
Minister dopravy Arpád Érsek listom informoval primátora Brezna o pokračovaní v príprave prvého úseku druhej etapy obchvatu mesta. Zabezpečené sú už všetky stupne projektovej dokumentácie.
viac
17.01.2018
MK SR spustilo nominácie na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva
Výzvy na predkladanie nominácií vyhlásilo Ministerstvo kultúry (MK) SR. Termín na predloženie nominácií je do 16. marca 2018.
viac
11.02.2022
Bezpečnosť na železničných priecestiach je v zajatí nenaplnených stratégií
Takmer polovica z viac ako 2-tisíc železničných priecestí nie je zabezpečená, chýbajú dôležité bezpečnostné zariadenia, akými sú svetelné signalizácie či závory.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %