Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
15.05.2017 05:19

208. výročie obliehania Bratislavy Napoleonom


Pozvánka.


Podujatím s názvom „Ubránili sme sa“ si Bratislavský samosprávny kraj pripomenie 208. výročie obliehania Bratislavy Napoleónom v dňoch 19. - 21. mája 2017 v Sade Janka Kráľa a na Tyršovom nábreží v Petržalke.


Návštevníci Bratislavy sa často pristavia pri železných delových guliach, ktoré uviazli v murive veže starej radnice, či kláštora Milosrdných bratov na Námestí SNP. Pripomínajú nám dodnes delostrelecké bombardovanie Bratislavy francúzskym cisárom Napoleónom. V roku 1809 sa totiž cisár pokúšal dobyť Bratislavu. Obrane Bratislavy velil generál Bianchi. Stret napoleónskych vojsk s rakúsko-uhorskou armádou a kruté boje sa odohrali na pravom brehu Dunaja v Petržalke. Napoleón Bratislavu nikdy nedobil silou, „ubránili sme sa“.

Podujatia sa zúčastní približne 450 bojovníkov – nadšencov z radov fanúšikov historických bojov zo Slovenska, Česka, Poľska, Maďarska, Talianska a Francúzska.

Počas podujatia budú pripravené aj sprievodné podujatia pre deti, prezentácia dobového vojenského táborenia , prezentácia dobových remesiel a ľudového umenia. Chýbať nebude ani dobová a ľudová hudba.

Podrobný program celého podujatia nájdete na: http://gob.sk/event/1258/208-vyrocie-obliehanie-bratislavy-napoleonom.

 

 

Autor: (brt)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.05.2016
Napoleon opäť bojuje o Bratislavu
Ukážky dobového vojenského táborenia francúzskej a rakúskej armády, ich vojenského výcviku, pochodu na bojové pole, rekonštrukcia historických bojov a veľa ďalšieho aj tento rok prinesie tradičné podujatie kultúrneho leta Bratislavského samosprávneho kraja „Ubránili sme sa“.
viac
03.05.2017
Štart Župnej dvadsiatky už túto nedeľu
Tento víkend sa bratislavské Tyršovo nábrežie stane opäť centrom zábavy, rôznych podujatí, koncertov, kreatívnych trhov, ale aj cyklistiky a to v rámci tradičného a obľúbeného Bratislavského Majálesu. Jeho tradičnou súčasťou bude aj Župná dvadsiatka.
viac
29.06.2017
V uliciach Starého Mesta sa bude opäť cestovať časom
Obyvatelia a návštevníci hlavného mesta si budú môcť koncom týždňa v uliciach bratislavského Starého Mesta opäť zacestovať v čase. Mestská časť totiž pripravuje na piatok a sobotu (30. 6. a 1. 7.) druhý ročník festivalového podujatia s názvom Cestovanie časom.
viac
30.08.2017
Ako využiť posledné dni prázdnin? Zaujímavé tipy kam v Bratislave
Hoci sa letné prázdniny pomaly blížia k svojmu záveru, kultúrne leto v Bratislave nekončí. Využite posledné letné dni a vychutnajte si kultúrne podujatia a zaujímavé akcie mestských organizácií.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %