Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.04.2021 09:37

8. ministerská konferencia FOREST EUROPE o budúcnosti lesov


Banner.


Budúcnosť, akú si želáme – lesy, aké potrebujeme. S týmto názvom sa včera v Bratislave začala 8. konferencia ministrov procesu FOREST EUROPE o budúcnosti lesov, ich ochrane aj rozvoji v kontexte klimatických procesov na celom svete.


Podujatie sa vzhľadom na situáciu koná v online priestore a jeho organizátorom je rezort pôdohospodárstva. Centrum organizovania je v Bratislave. Summit sa koná v spolupráci s nemeckým Federálnym ministerstvom pre potraviny a pôdohospodárstvo. V prvý deň sa uskutočnilo niekoľko panelových diskusií na súvisiace témy, ako aj diskusie s prizvanými expertmi na problematiku lesov a lesného hospodárstva z celého sveta.           

Na tomto európskom samite ministrov zodpovedných za lesy a lesníctvo sa zúčastní približne 200 účastníkov zo 40 prevažne Európskych štátov a pozorovateľských organizácií. Konferenciu otvorila prezidentka Slovenskej Republiky Zuzana Čaputová, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej Republiky Ján Mičovský a ministerka pre potraviny a pôdohospodárstvo Nemecka Julia Klöckner. Slovenská republika v súčasnosti predsedá procesu FOREST EUROPE a predsedníctvo následne odovzdá Nemecku počas konferencie.

Globálna zmena klímy naďalej postupuje nebývalým tempom. Jej súčasné dopady dokonca prevyšujú modelované predpovede z minulosti. S postupom zmeny klímy sa súčasné extrémne výkyvy a prejavy počasia môžu stať bežnými a budúcnosť pravdepodobne prinesie viac extrémnych vĺn horúčav a sucha. Aké dopady na lesné ekosystémy budú tieto zmeny mať ? Ako zvýšiť odolnosť lesov, ich schopnosť adaptovať sa na prebiehajúcu zmenu klímy a zároveň plniť požiadavky, ktoré dnešná spoločnosť na lesy kladie ? Na tieto ako i iné relevantné otázky budú diskutovať uznávaní medzinárodní odborníci a zástupcovia z praxe.

FOREST EUROPE je najvyšším paneurópskym politickým procesom pre dialóg a spoluprácu v oblasti trvalo udržateľného obhospodarovania lesov  na európskom kontinente. Vytvára spoločné stratégie pre signatárov procesu zamerané na ochranu a trvalo udržateľné obhospodarovanie ich lesov. Jeho úlohou je najmä zlepšiť spoluprácu v oblasti lesníckej politiky v gescii ministrov zodpovedných za lesy v krajinách Európy, ako aj podporovať trvalo-udržateľné využívanie lesov s cieľom zabezpečenia všetkých funkcií lesov nevyhnutných pre spoločnosť.

Autor: (MP SR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
19.10.2016
V Bratislave sa zídu odborníci na vodný manažment
V rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ (SK PRES) sa v utorok 25. októbra v Bratislave uskutoční medzinárodná konferencia Mestá a voda, ktorá sa bude konať v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca.
viac
21.06.2019
Medzinárodná konferencia - Ochrana vodných zdrojov 2O19
Voda je jedinečný a nenahraditeľný prírodný zdroj, ktorý vyžaduje našu ochranu aj v súvislosti s náročnými výzvami súvisiacimi s dopadmi zmeny klímy. Táto myšlienka dominovala v prezentáciách a diskusiách počas medzinárodnej konferencie Ochrana vodných zdrojov 2019
viac
05.03.2021
Karlova Ves využije 1,4 milióna eur z grantov na adaptačné opatrenia
Prostriedky z nórskych fondov a štátneho rozpočtu vo výške 1,4 milióna eur, ktoré bratislavská Karlova Ves získala na realizáciu adaptačných a mitigačných opatrení, majú prispieť k zvýšeniu odolnosti Karlovej Vsi voči zmene klímy.
viac
27.05.2021
Zapojte sa do veľkého upratovania chránených lesov pri Dunaji
V čase od 28. mája do 6. júna môžu obyvatelia Bratislavy využiť počas prechádzky v chránených areáloch Hrabiny, Soví les a Pečniansky les na viacerých miestach pripravené vrecia a rukavice a pomôcť vyčistiť tieto prírodne lokality od nahromadených odpadkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %