Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.07.2019 08:10

Bačovské dni predstavia podoby tradičnej valaskej kultúry


Ilustračný výrez plagátu


Na 19. ročníku medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni sa v Malatinej (okres Dolný Kubín) predstaví v sobotu 13. júla a v nedeľu 14. júla viac ako 500 účinkujúcich. TASR o tom informoval riaditeľ Oravského kultúrneho strediska (OKS) v Dolnom Kubíne Miroslav Žabenský.


Doplnil, že okrem scénických podôb tradičnej valaskej kultúry Slovenska, Poľska i Českej republiky návštevníci vzhliadnu výstavu tradičného textilu i drevorezby. "Môžu sa zúčastniť sa súťažiach v práskaní bičom, o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka, o najkrajšie jahňa a poprechádzať sa tradičným jarmokom s množstvom remeselníkov," uviedol Žabenský.

Program sa podľa neho začne v sobotu o 16.30 h v základnej škole sprístupnením dvoch výstav. Ďalej ponúkne v amfiteátri na Skalke tradičné bábkové divadlo Juraja Hamara a program malatinských spevákov, tanečníkov a muzikantov z detského folklórneho súboru Skalka a folklórnej skupiny Grúň. Ako hostia sa predstavia speváci z Liptovských Sliačov či detský folklórny súbor z Vlčnova na Morave. Sobotný program vyvrcholí o 18.30 h tancom a hudbou Folklórnej skupiny Goral zo Suchej Hory.       

Nedeľný program ponúka od 10.00 h jarmok ľudových remesiel. "V základnej škole bude súťaž o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka a ich ochutnávka spojená s predajom. Pri amfiteátri budú súťažiť odvážlivci v práskaní bičom. Pod názvom Miss jahňa je pripravená i divácka súťaž o najkrajšie jahňa. V kolibe v areáli amfiteátra bude výstava bačovského riadu a pri kolibe ukážky dojenia a strihania oviec. Súčasťou programu bude prezentácia podôb spracovania textilu a tvorivé dielne pod názvom Deň textilu," dodal Žabenský.

Festivalové dianie vyvrcholí o 13.00 h v amfiteátri. "V galaprograme ožijú čriepky goralskej hudobnej a tanečnej kultúry v podaní speváckych a folklórnych skupín z Oravy a Liptova a folklórnych súborov z Bratislavy, Poľska a Českej republiky," uzavrel riaditeľ OKS v Dolnom Kubín.       

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.04.2017
Kultúru a šport v regiónoch podporí župa dotáciami vo výške 248-tisíc eur
V rámci nového systému poskytovania dotácií podporí Žilinský samosprávny kraj prvých 379 projektov na Kysuciach, Liptove, Turci, hornom Považí a Orave.
viac
01.07.2018
Festival Bačovské dni ponúkne kultúru, folklór, jarmok i súťaže
Rozmanitý kultúrny program, súťaž v práskaní bičom, o najchutnejšie výrobky z ovčieho mlieka či možnosť poprechádzať sa tradičným jarmokom s množstvom remeselníkov ponúkne návštevníkom 18. ročník medzinárodného festivalu valaskej kultúry Bačovské dni v Malatinej.
viac
08.07.2019
V Malatinej vyhlásia miss jahňa
Aktuálny, už 19. ročník Bačovských dní, prináša zaujímavý program. Na medzinárodnom festivale valaskej kultúry sa predstaví viac ako 500 účinkujúcich.
viac
19.07.2019
Návštevníkov 19. ročníka Bačovských dní neodradilo ani vrtošivé počasie
Aj keď počasie svojimi výkyvmi vytrvalo skúšalo trpezlivosť návštevníkov i organizátorov, spokojní napokon odchádzali z Malatinej všetci. V sobotu 13. júla sa pre nepriaznivé počasie program presunul z amfiteátra do kultúrneho domu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %