Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
03.05.2017 04:04

Cyklosezóna na Liptove začína


Na Liptove je dostupných viac ako 800 km značených cyklistických trás. Na svoje si tu prídu vyznávači horskej aj cestnej cyklistiky a trasy sú vhodné pre skúsených cyklistov aj rodiny s deťmi.


„CykloKorytnička“, náučno – relaxačná trasa pre peších turistov, bežcov a cyklistov na horských bicykloch z Ružomberka do Korytnice, otvára cyklistickú sezónu na Liptove už najbližšiu sobotu. Organizátori pripravili na tento deň hromadnú jazdu.


Ružomberská CykloKorytnička sa od svojho vzniku v júni 2016 stala vyhľadávanou trasou pre dovolenkárov na Liptove. Minulú letnú sezónu ju navštívilo viac ako päť tisíc návštevníkov, zväčša cyklistov. „Originalita našej CykloKorytničky spočíva v jej trasovaní po ceste bývalej úzkorozchodnej železnice. Popri trati máme viacero informačných tabúl o histórii tunajšej železnice a o krajine okolo, najmä zaujímavosti a tipy na výlety. Trasa železnice a súčasnej CykloKorytničky vedie na hranici dvoch národných parkov - Nízke Tatry a Veľká Fatra a má dĺžku zhruba 23 kilometrov. Jej koniec je priamo v Kúpeľoch Korytnica,“ uviedla Gabriela Demčáková z ružomberskej radnice. Trasa nezačína priamo na stanici, ako pôvodná trasa železničky, ale štartuje v južnej časti Ružomberka, spod Kosova na ulici Šoltésovej.

V sobotu 6. 5. 2017, tak symbolicky práve v Ružomberku odštartuje liptovská cyklistická sezóna. Začiatok je naplánovaný na deviatu hodinu. Účastníci sa stretnú pri vstupnej bráne CykloKorytničky. Na desiatu hodinu je v Liptovskej Osade naplánovaná polhodinová zastávka s občerstvením aj s možnosťou pre cyklistov z okolitých dedín, aby sa pripojili k peletónu. Predpoludním je naplánovaný príchod do Korytnice a následne posedenie pri hudbe a individuálny návrat účastníkov.

Na trati až do otvorenia budú prebiehať úpravy, aby bola na štart plne pripravená. Od ukončenia sezóny v októbri minulého roka Ružomberčania značne presvetlili časť trasy od Podsuchej po Patočiny, upravili povrch na viacerých úsekoch, vyčistili celú trasu od napadaných konárov, skál a šišiek. V súčasnosti čistia od kríkov časť od vstupnej brány na trasu po miestnu časť Biely Potok. Zároveň do otvorenia sezóny ešte celú neasfaltovú časť povalcujú. „Po otvorení sezóny budeme čistiť postupne staré kamenné mosty, ktorých sú desiatky po celej trase. No a aby sme zároveň pripomenuli návštevníkom Liptova jej pôvodné využitie, tak na Bielom Potoku osadíme aj foto-maketu rušňa Korytničky,“ doplnila Gabriela Demčáková. Ružomberčania tiež plánujú podujatie v súvislosti s prvými narodeninami CykloKorytničky a to v termíne 10. 6. 2017 so sprievodným programom a občerstvením.

„Na letnú sezónu sme pre návštevníkov regiónu pripravili aj cyklo novinky. Jeden krát v týždni sa dostanú napríklad aj na štart trasy CykloKorytničky našim Holiday Busom a pripravujeme tiež fakultatívne výlety pre cyklistov. Tie zaujmú rodiny s deťmi aj zdatnejších milovníkov šliapania do pedálov,“ prezradila plány riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu REGION LIPTOV Darina Bartková.

 

 

Autor: (Katarína ŠARAFÍNOVÁ, OOCR Region Liptov)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2016
Cyklokorytničku otvoria 11. júna
Cyklistickú, náučno-relaxačnú trasu pre peších turistov, bežcov i cyklistov, vedúcu z Ružomberka do Korytnice, otvoria v sobotu 11. júna.
viac
31.08.2016
Cyklisti aj po schodoch
Prvá septembrová nedeľa v Ružomberku bude patriť už šiestemu ročníku netradičného cyklo podujatia Ružomberské schody.
viac
06.06.2017
Na Liptove otvoria letnú kúpeľnú sezónu
Leto sa blíži aj do jediných liptovských kúpeľov s liečivou minerálnou vodou. Už v piatok 9. júna 2017 symbolicky odomknú letnú kúpeľnú sezónu na Liptove. Otvorenie bude spojené so zábavou pre všetky vekové kategórie a vstup na podujatie je bezplatný.
viac
12.06.2017
Žilinská župa otvorila sezónu cyklobusov
Žilinský župan Juraj Blanár spolu s generálnym riaditeľom SAD Žilina Petrom Pobehom vypravili v nedeľu 11. júna z Vrútok prvý cyklobus tohtoročnej sezóny. Unikátnu možnosť prepravy pre cyklistov tak župa ponúkne aj v lete 2017.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %