Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
26.09.2019 05:30

Folklórny súbor Mladosť oslávil polstoročnicu


Slávnostný program Zlatá Mladosť na motív rozprávok Martinko Klingáč a Zlatá priadka. Snímka: Mária Badačová.


Vo veľkej sále Domu kultúry v Dubnici nad Váhom sa v piatok 20. septembra po celý večer rozliehali folklórne tóny. Dôvodom bol slávnostný program s názvom Zlatá Mladosť pri príležitosti 50. výročia založenia súboru.


Dvojhodinový program na motívy rozprávok Martinko Klingáč a Zlatá priadka režíroval vedúci FS Rozsutec Štefan Mucha. Viac ako 60 účinkujúcich tanečníkov, spevákov a hudobníkov tak nielen prinieslo radosť priateľom a blízkym v hľadisku, ale mnohých bývalých členov preniesli späť do čias, keď aktívne pôsobili v súbore. „Súbor má približne 35 členov, no špeciálne na tento program sme pozvali aj bývalých tanečníkov. Máme tu aj dvoch hercov z DS Hugo z Pruského, ktorí nám prišli pomôcť, za čo im veľmi ďakujeme,“ priblížil Branislav Múčka, ktorý je vedúcim súboru už viac ako desať rokov. „Súboru prajem najmä veľa elánu do práce, veľa muzikantov a nových ľudí. A hlavne, aby mal chuť tvoriť, aby im tá radosť z hudby, tanca a spevu, pre ktorú to všetko robíme, zostala,“ zaprial súboru k výročiu.

V závere programu sa sálou ozýval neutíchajúci potlesk a diváci odmenili úsilie účinkujúcich, ktoré sa premenilo v nádherný program, aj standing ovation. Pódium sa následne zaplnilo gratulantmi. Medzi inými za mesto Dubnica nad Váhom súboru vyslovil srdečné gratulácie aj zástupca primátora mesta Adrián Gazdík či vedúci oddelenia kultúry a knižnice Richard Benech.

„Ďakujem folklórnemu súboru Mladosť za krásny program a energiu, ktorú sem priniesli. V mene vedenia mesta Dubnica nad Váhom vám chcem popriať, nech je vo vašej tvorbe stále cítiť radosť a lásku, s ktorými to robíte. Želal by som aj športovým klubom, aby dokázali svojim fanúšikom prinášať toľko pozitívnej energie a emócií, ako to vie len folklór. Žiaľ, to sa nikdy nestane, a preto vám, milá Mladosť, prajem ešte ďalších 100 rokov činnosti a kreatívnej tvorby,“ uviedol v príhovore zástupca primátora mesta Adrián Gazdík.

„Chcem poďakovať FS Mladosť, že výstižne a vhodne vzdali poctu predchádzajúcim generáciám tanečníkov, spevákov, hudobníkov, ale aj choreografom a vedúcim. Žiadna z generácií nebola ukrivdená. Program mal energiu, gradáciu, humor a bol viac než dôstojnou oslavou 50 rokov existencie,“ zhodnotil Richard Benech, ktorý v minulosti v súbore sám pôsobil a neskôr preň pripravil niekoľko choreografií najmä z dubnického regiónu.

Začiatky folklórneho súboru Mladosť v roku 1969 sa spájajú s tromi menami: Jozef Polakovič, Karol Šugár a Jozef Mišák. V repertoári sa okrem choreografií z oblastí Terchová, Zemplín, Goral, Horehronie, Čičmany, Detva či Trenčín v súčastnosti venuje aj dubnickému regiónu. Niekoľkokrát sa prezentoval v zahraničí a podieľa sa aj na niekoľkých projektoch mesta zameraných na zachovanie a prezentáciu jeho ľudovej kultúry. Pod záštitou súboru funguje aj folklórna spevácka skupina Dubnička, ktorá spolu so súborom oslávila svoje 15. výročie.

Reprízu slávnostného programu si záujemcovia môžu pozrieť už 5. októbra 2019 o 17. h. Vstupenký sú dostupné online na stránke mesta alebo si ich môžu zakúpiť priamo na oddelení kultúry a knižnice MsÚ.

 

 

 

Autor: Veronika REZÁKOVÁ, hovorkyňa mesta Dubnica nad Váhom


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.11.2018
Dubnická priemyslovka oslavuje sedemdesiatku
Stredná priemyselná škola v Dubnici nad Váhom v zriaďovateľskej pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja oslávi okrúhle 70. výročie svojho založenia. Vychovala hokejistu Mária Bližňáka i súčasného župana Jaroslava Bašku.
viac
25.02.2020
Park pri soche na Námestí Matice slovenskej skončil v súťaži na druhom mieste
Od roku 2015 prebieha na Slovensku súťaž Záhrada roka, Park roka a Detail roka, ktorú vyhlasuje Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu. Jej cieľom je upriamiť pozornosť na kvalitne odvádzanú prácu záhradných a krajinných architektov a prezentovať ich hodnotne vykonanú prácu smerom k verejnosti.
viac
15.06.2020
Na 8 projektov použije dubnická samospráva 960 000 eur z rezervného fondu
Na osem investičných akcií v Dubnici nad Váhom pôjde v tomto roku z rezervného fondu mesta 960 000 eur. Zmenou rozpočtu o tom rozhodli na minulotýždňovom zasadnutí mestského zastupiteľstva dubnickí poslanci.
viac
27.08.2022
Zariadenie pre seniorov Dubina oslávilo 35. výročie svojho vzniku
V stredu 24. augusta zamestnanci a obyvatelia Zariadenia pre seniorov Dubina v Dubnici nad Váhom spoločne s vedením mesta oslávili 35. výročie jeho vzniku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %