Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
15.02.2020 02:40

Kde v Británii triedia bioodpad, tam produkujú menej potravinového odpadu


Ilustračná snímka.


Každoročne o 16 kg potravinového odpadu menej vyhadzuje waleská, škótska alebo anglická rodina, ktorá triedi bioodpad. Potvrdil to päťročný britský prieskum.


Vychádzajúc z analýzy samotného prieskumu bolo dôležité, že potravinový odpad v domácnosti upútal počas triedenia biologických odpadov veľkosťou svojho objemu na seba pozornosť členov rodiny. Podobný vnem potraviny bezmyšlienkovito vyhodené medzi ostatné „nepotrebné“ zmesi, nevyvolávajú.

V každom prípade ide na Slovensku o dosiaľ nepomenovanú súvislosť vo vzťahu medzi triedením bioodpadu a  odpadu potravinového.

Základné informácie o množstve potravinového odpadu

Podobné porovnávacie štatistiky, s akou pri hodnotení plytvania s potravinami prišli Briti, sa dosiaľ nikde na svete nerobili. Pritom je všeobecne známym faktom, že vyše 820 miliónov ľudí hladuje, pričom vyše pol miliardy z nich sú Ázijci a zvyšok hlavne Afričania. Rovnako je známe, že napríklad štáty EÚ každý rok vykazujú približne 90 miliónov ton potravinových odpadov, čo je tretina z celkového množstva potravín, ktoré majú ich obyvatelia k „dispozícii“. Pridajme takisto známy odhad, že 40 percent z vyššie spomínaných 90 miliónov ton produkujú domácnosti, pričom na zvyšku sa podieľa samotná výroba potravín, ich preprava, skladovanie v obchodoch, hoteloch, spracovanie v reštauráciách a podobne.

Uvádza sa tiež, že v priemere 111 kilogramov potravinového odpadu ročne pripadá na jedného obyvateľa SR, objavili sa však aj údaje o vyššej hmotnosti.

Výchovný poznatok z britskej štúdie

Autori prieskumu vzťahu medzi triedením bioodpadu a potravinovým odpadom pripustili, že v prípade zaznamenania nižšieho objemu toho druhého, mohlo ísť o krátkodobú zmenu v správaní sa človeka, ktorá sa prejavila bezprostredne po zavedení systému triedenia bioodpadu. Práve tento poznatok však podľa nich zohral dôležitú úlohu pri zmene dlhodobého nastavenia mozgu pri predchádzaní vzniku potravinového odpadu.

Bioodpad v Británii a na Slovensku

Z minuloročného jesenného prieskumu ZMOS-u vyplynulo, že na Slovensku organizuje triedený zber bioodpadu iba 7,2 percenta miest a obcí. Ďalších takmer 18,8 percenta poskytuje domácnostiam kompostéry, alebo im prispieva na ich nákup. Povedané inak: stále 40-45 percent v zmesových kontajneroch predstavuje biologický odpad (vrátane potravinového) a končí v „lepšom“ prípade v spaľovniach, v horšom na skládkach.

Mimochodom, vo Walese je zber bioodpadu zabezpečený vo všetkých mestách a obciach, v Škótsku v polovici a v Anglicku v prípade 38 percent miest a obcí.

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.09.2016
A s týmto do ktorého kontajnera?
Ako laik som si nebol istý, do ktorého kontajneru patrí komunálny odpad na fotografii. Vyčlenil som ho zo svojej týždennej produkcie jednočlennej domácnosti dôchodcu.
viac
20.07.2017
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy na kompostovanie bioodpadu
Samosprávy sa ešte môžu uchádzať o eurofondy, ktoré im majú pomôcť s bioodpadom. Na obstaranie záhradných kompostérov na bioodpad produkovaný v domácnostiach je v aktuálnej výzve vyčlenených päť miliónov eur.
viac
08.03.2019
Triedenie bioodpadu je podstatné pre zvyšovanie percenta recyklácie na Slovensku
Keďže z „vyhodeného“ papiera, skla, kovov a dokonca aj plastov ako komunálneho odpadu sa na Slovensku vytriedi (recykluje) vyše 60 percent, pri dobiehaní západnej Európy ostáva podstatným problémom slovenské zaostávanie v zbere rozložiteľného biologického odpadu.
viac
20.07.2021
Samosprávy rozhodnú o úspechu či neúspechu triedenia kuchynských odpadov
Júl odštartoval triedenie kuchynských biologických odpadov v slovenských obciach. V niektorých domácnostiach separovaných samostatne, inde spolu s ostatným bioodpadom. Niekde s cieľom pripraviť produkt pre výrobu bioplynu, inde kvalitný kompost pre poľnohospodárov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %