Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
12.08.2018 02:00

Komplexná obnova štadióna MFK Tatran Liptovský Mikuláš vyjde na 1,25 milióna eur


Vizualizácia štadióna


Modernizácia futbalového štadióna MFK Tatran Liptovský Mikuláš sa oficiálne začala v sobotu 28. júla, keď v polčase zápasu MFK Tatran – FC ŠTK 1914 Šamorín slávnostne odhalili tabuľu o jeho rekonštrukcii.


Splnil sa tak sen nielen funkcionárom klubu, ale predovšetkým hráčom a futbalovej verejnosti. „Som nadšený, že v našom mestečku pribudne vynovený futbalový stánok, ktorý budú môcť zmysluplne využívať ďalšie generácie hráčov od tých najmenších až po A mužstvo. Štadión bude slúžiť nielen druholigovým futbalistom, je zázemím aj pre približne pätnásť družstiev od detí po mládež, takže je to základňa pre masový futbal. Bude atraktívnejší aj pre hráčov menších klubov, ktorí budú mať ambície hrať vo vyšších súťažiach,“ priblížil primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč.

Financovanie zastrešuje mestská s. r. o.

Investorom obnovy futbalového stánku je spoločnosť Mestské športové zariadenia (MŠZ), ktorú založila mikulášska radnica spoločne s mestským futbalovým klubom.

„Získali sme dotáciu 750-tisíc eur od Slovenského futbalového zväzu, ako aj iné mestá na Slovensku. Našou povinnosťou však bolo dofinancovať túto investíciu do celkovej sumy 1,25 milióna. Aby sme túto operáciu mohli uskutočniť, založili sme obchodnú spoločnosť Mestské športové zariadenia a do jej obchodného imania mesto Liptovský Mikuláš vložilo pozemky spod futbalového štadióna MFK Tatran. Dofinancovanie zabezpečí MFK Tatran vkladom 125-tisíc a zvyšných 375-tisíc bude zabezpečených čerpaním úveru spoločnosťou Mestské športové zariadenia,“ vysvetlil primátor.

„Takáto príležitosť sa už nemusí opakovať a  je otázkou času, kedy by mesto muselo pristúpiť k modernizácii štadióna výlučne z vlastných zdrojov, pretože rekonštrukciu už skutočne potreboval,“ priblíži jeden z konateľov MŠZ a súčasne poslanec mestského zastupiteľstva Matej Géci.

Súčasný štadión má vyše 40 rokov 

„Pred 25 rokmi bola na štadióne vybudovaná budova so šatňami, sociálnymi zariadeniami, priestory reštaurácie a malé administratívne priestory. Avšak naše ambície boli vyššie a v sezóne 1996/97 sme postúpili do 3. ligy. Automaticky bolo potrebné riešiť aj zvýšenie úrovne infraštruktúry štadióna,“ naznačil minulosť futbalového stánku prezident Mestského futbalového klubu (MFK) Tatran Milan Mikušiak, ktorý má v pamäti aj vybudovanie jednoduchej betónovo-oceľovej tribúny na sedenie spred dvadsiatich rokov. Časom k nej pribudla aj sponzorská tribúna, umelý trávnik, vyrástlo druhé trávnaté ihrisko, nové striedačky a digitálna časomiera.

Moderný štadión pre deti a mládež

V súčasnosti štadión využíva 14 mužstiev so zázemím len pre štyri z nich, technické priestory sú poddimenzované. Kategórie žiakov majú svoje šatne v unimobunkách bez spŕch a toaliet. Zmodernizovaný štadión zastreší detský a mládežnícky futbal a bude atraktívnejší aj pre hráčov z menších klubov, ktorí budú mať ambície hrať vo vyšších súťažiach.

Zhotoviteľom diela je námestovská spoločnosť Akord stavby, ktorá získala zákazku vo verejnom obstarávaní. Práce potrvajú 150 dní. Zhotoviteľ prevzal stavenisko 11. júla. V rámci projektu postavia nové šatne a sociálne zariadenia, ktoré budú vyhovovať štandardu štadióna druhej kategórie. Prestavba čaká aj priestory pre delegátov a rozhodcov, vybuduje sa antidopingová miestnosť a ošetrovňa pre činovníkov stretnutia a divákov. „Budeme mať tiež viac priestorov pre mládežnícke a žiacke družstvá,“ podotkol prezident MFK Milan Mikušiak.

Okrem toho vybudujú západnú tribúnu na sedenie pre 924 divákov s bufetom a sociálnymi zariadeniami a východnú tribúnu na sedenie pre 694 divákov s bufetom a toaletami. Pribudne nová pokladňa a rekonštrukcie sa dočká zavlažovací systém ihriska. Súčasťou investície bude parkovisko a spevnená odstavná plocha severne od areálu pre parkovanie divákov i hostí, ktorá bude počas týždňa slúžiť obyvateľom Podbrezín.

Harmonogram prác prispôsobili zápasom

„So zhotoviteľom sme vypracovali harmonogram prác, ktorý sme prispôsobili termínom domácich zápasov. Dva z nich sme predbežne preložili na trávniky súpera a v ďalších sa zhotoviteľ po jednom dni prispôsobí, aby sme mohli odohrať zápasy doma. Veríme, že na budúci rok oslávime 85. výročie založenia klubu na peknom, zrekonštruovanom štadióne a v druhej najvyššej slovenskej súťaži,“ vyslovil želanie Milan Mikušiak.

Mesto ročne prispieva na mládežnícky futbal a činnosť klubu sumou približne 30-tisíc eur, na A mužstvo ide ročne 100-tisíc eur. V minulosti radnica investovala aj do umelého trávnika, osvetlenia, rozšírenia tribúny, teleskopického tunela, futbalových brán a ďalších prevádzkových záležitostí.

Autor: (čapč)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2019
V obnovenej kuchyni MŠ Stodoláčik majú aj stroj na kompostovanie
Školská kuchyňa pri Materskej škole (MŠ) Stodoláčik v Liptovskom Mikuláši prešla modernizáciou. Práce zrealizovalo mesto v náklade 65-tis. eur.
viac
08.06.2020
Dobrovoľní hasiči dostali cisternu, mesto im postaví aj garáž
Dobrovoľní hasiči z liptovskomikulášskej mestskej časti Liptovská Ondrašová budú pri zásahoch využívať novú hasičskú cisternu.
viac
25.08.2020
Mesto zrekonštruuje ľadovú plochu na zimnom štadióne
Poslanci Mestského zastupiteľstva (MsZ) v Liptovskom Mikuláši podporili na ostatnom zasadnutí návrh na financovanie rekonštrukcie ľadovej plochy na mestskom zimnom štadióne. Podľa hovorkyne mesta Viktórie Čapčíkovej by mala rekonštrukcia stáť celkovo 452 000 eur.
viac
24.03.2021
Vojnový cintorín na Háji Nicovô začali renovovať
Na vojnovom cintoríne Háj Nicovô v Liptovskom Mikuláši sa tento týždeň začali stavebné práce. Obnovou prejdú hrobové miesta aj zelená pláň cintorína, na ktorom sú pochovaní príslušníci 1. československého armádneho zboru.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %