Nedeľa 05.05.2024
Dnes má meniny 
Lesia, Lesana
°C
15.04.2023 09:05

Kraj spustil modernizáciu 65-ročného mosta pred Jalovou


Ilustračná snímka


Most z roku 1958 vedúci cez potok pred obcou Jalová dostane nový šat. V rámci naplánovaných prác sa zrekonštruuje samotné mostné teleso, ako aj predmetná cesta, kde dôjde k rozšíreniu jazdného pruhu.


Práce financuje Prešovský samosprávny kraj (PSK) výlučne z vlastných zdrojov, ktoré sú vo výške 412-tisíc eur. Nový most by mal motoristom slúžiť už v auguste tohto roku.

V rekonštrukcii je ďalší most, ktorý spravujú krajskí cestári SÚC PSK. Modernizácie sa dočkal 65-ročný objekt v katastrálnom území Jalová v okrese Snina (oblasť Stakčín – časť Starina nad Cirochou), ktorého stavebno-technický  stav bol hodnotený ako veľmi zlý. Naplánované práce sú rozsiahle a dotknú sa mosta, svahu cestnej komunikácie aj samotnej cesty II/558. Financuje ich prešovská župa zo svojho rozpočtu, pričom celkovo tu preinvestuje 412 200 eur.

V rámci prác je prvotnou fázou odstránenie divo rastúcich krovín zo svahu rieky a zvodidiel. Ďalšími stavebnými činnosťami sú rozšírenie jazdného pruhu na vtoku, vybudovanie priekop a ich prečistenie, ako aj vybudovanie opevnenia z lomového kameňa na výtokovej strane mosta. Na objekte nad Jalovským potokom sa následne vybudujú konštrukčné vrstvy vozovky, spevnia krajnice a osadí bezpečnostné zariadenie.

Práce si vyžiadajú použitie 71 m3 betónu. Vyasfaltuje sa tu plocha o rozmere 572 m2 a osadí 133 metrov oceľových zvodidiel. To všetko za približne 180 kalendárnych dní s plánovaným odovzdaním stavby do užívania motoristom v auguste 2023.

Počas realizácie stavebných činností platia na danom úseku dopravné obmedzenia v podobe čiastočnej uzávery cesty. Doprava, ktorá je obojsmerne vedená striedavo v jednom jazdnom pruhu, je regulovaná prenosným dopravným značením. Povolená rýchlosť je tu znížená na 30 km za hodinu.

Autor: (ts-PSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.10.2021
Prešovský kraj preinvestoval vo Veľkom Šariši vyše jeden milión eur
Vo Veľkom Šariši už majú dokončenú rekonštrukciu jediného mosta pre motoristov, ktorý spája oba brehy Torysy. Hotové sú už aj práce smerom na Medzany i Kanaš i na svetelnej križovatke. Prešovský samosprávny kraj tu preinvestoval celkovo 1,13 miliónov eur.
viac
19.07.2022
Oprava 76-ročného mosta v obci Okrúhle stála takmer 185 000 eur
Kompletnou rekonštrukciou prešiel v uplynulých dňoch 76-ročný most v obci Okrúhle v okrese Svidník.
viac
31.10.2022
PSK modernizuje dva mosty a šesť kilometrov ciest v okrese Sabinov
Prešovský samosprávny kraj (PSK) modernizuje ďalšie cesty a mosty aj v okrese Sabinov. Pri Sabinove sa zároveň rieši problém na úseku s nedostatočným odvodnením.
viac
28.08.2023
V Raslaviciach prešiel opravou most aj časť vozovky za viac ako 214 600 eur
Poškodená lávka na moste v Raslaviciach v okrese Bardejov je zrekonštruovaná. Opravené sú tu aj dva cestné úseky, ktoré boli značne poznačené trhlinami a nerovnosťami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.05 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.78 %