Utorok 30.04.2024
Dnes má meniny 
Anastázia
°C
31.07.2020 01:15

Mesto pokračuje v príprave revitalizácie Záhrady umenia a stromoradia


Záhrada umenia a stromoradia v Prešove.


Mesto Prešov pokračuje v príprave kompletnej obnovy a revitalizácie zelenej plochy v Záhrade umenia a na Kmeťovom stromoradí s celkovou rozlohou 1,3 hektára.


V spolupráci s architektonickým ateliérom tam chce vytvoriť zelenú a multifunkčnú oddychovú zónu, ktorá bude slúžiť nielen na relax, ale aj na organizovanie rôznych kultúrnych podujatí. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Tomek.

Revitalizácia počíta s výsadbou 55 pagaštanov konských, ktoré budú dva až trikrát väčšie ako súčasné jedince a budú chránené proti mechanickému poškodeniu. Súčasťou projektu je aj plocha mestského opevnenia, ktorá je pamiatkovou rezerváciou. Cieľom mesta je obnoviť sadovnícke úpravy pochádzajúce z 19. storočia s maximálnym ohľadom na pôvodnú kompozíciu zelene.

„Medzi hradobný a parkánový múr v Záhrade umenia bude v šírke 1,5 metra vysadený pestrofarebný lem z trvaliek, nízkych kríkov a okrasných tráv v dvoch výškových úrovniach. Zostatok plochy vyplní mačinový trávnik. Okrem toho bude Gymnáziu na Konštantínovej ulici a v uzávere Záhrady umenia vysadená bariéra z popínavých drevín. Výsadba je navrhnutá tak, aby v jednotlivých kompozíciách podporila rytmus, kontrast a hru svetla a tieňa,” priblížil Tomek s tým, že vysadené budú bežné dreviny doplnené o botanicky, dekoratívne či farebne zaujímavé exempláre.

Trávnik bude podľa jeho slov založený z predpestovaných trávnych kobercov mačín s výnimkou trávnika s lúčnymi kvetinami, pričom sa plne rešpektuje jeho súčasná rozloha. Zároveň dôjde k odstráneniu poškodených a chorých drevín.

„Mesto má k dispozícii dendrologický posudok a podrobnú inventarizáciu drevín z roku 2019, ktorá bola zrealizovaná s cieľom posúdiť zdravotno-biologický stav a kompozičnú vhodnosť jednotlivých drevín. Podľa výsledkov inventarizácie vykazuje viacero drevín poškodenie, prípadne ohrozuje národnú kultúrnu pamiatku - hradobný múr,” vysvetlil Tomek.

Ako povedal, revitalizácia Záhrady umenia a stromoradia preto zahŕňa aj nový návrh výrubu iba 15 drevín, ktoré ohrozujú desiatky zdravých stromov a v prípade nepriaznivého počasia a silného vetra môžu predstavovať priame nebezpečenstvo pre ľudí. Namiesto nich bude vysadených 55 kusov nových päťmetrových zdravých pagaštanov a jedna nová lipa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
V Radaticiach chcú okolo miestneho kaštieľa zriadiť park
Centrum dedinky Radatice, okres Prešov, zdobí neskoroklasicistický kaštieľ z polovice 19. storočia. Ten bol pôvodne sídlom tamojších zemepánov, dnes je tu obecný úrad, knižnica a spoločenské miestnosti využívajú aj miestni seniori.
viac
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
11.01.2018
Ministerstvo prijíma žiadosti o dotáciu na obnovu národných kultúrnych pamiatok
Mestá, obce, samosprávne kraje, ale aj vysoké školy, cirkevné inštitúcie či občianske združenia a neziskové organizácie môžu Ministerstvo kultúry (MK) SR požiadať o dotáciu na rekonštrukciu objektov zapísaných do zoznamu národných kultúrnych pamiatok. Lehota na predkladanie žiadostí je do 16. marca.
viac
23.04.2020
Obnova pamiatok má byť rýchlejšia a efektívnejšia
Na základe pasportizácie nehnuteľného majetku v oblasti kultúry má vzniknúť dlhodobý strategický národný investičný plán, ktorého súčasťou má byť okrem výstavby nových priestorov aj program systematickej obnovy národných kultúrnych pamiatok (NKP) do roku 2030.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.80 %