Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
24.09.2021 07:35

PSK podpísal memorandum s obcami v okrese Snina


Ilustračná snímka


Memorandum o vzájomnej spolupráci podpísali 22. septembra predseda PSK a zástupcovia 21 obcí v okrese Snina. Hlavným cieľom je spolupráca všetkých partnerov na zabezpečení vody a kanalizácie pre tento región.


Zabezpečiť vodu a kanalizáciu pre celkovo 28 obcí okresu Snina, ktorým chýba základná environmentálna infraštruktúra. To je jedným z cieľov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v rámci iniciatívy Catching-up Regions. Svoj zámer potvrdili v stredu 22. septembra predseda PSK Milan Majerský a predstavitelia príslušných obcí podpisom Memoranda o vzájomnej spolupráci.

Kraj má v pláne poskytnúť obciam optimálne alternatívne technické riešenia pre zásobovanie pitnou vodou a kanalizáciou. Výstupom bude technický návrh, teda projektová dokumentácia pre štyri doliny, ktoré sa nachádzajú na tomto území. A to Pčoliné a okolie, Ublianska dolina, Uličská dolina a Zbojská dolina. Zásobovanie pitnou vodou bude riešené v 24 obciach s počtom obyvateľov 5007 a kanalizácia v 28 obciach s počtom obyvateľov 6825.

Doposiaľ bola spracovaná štúdia realizovateľnosti, taktiež boli spracované projekty geologických úloh (realizácia vrtov) a bolo ukončené verejné obstarávanie pre zhotoviteľov vrtov. V najbližšom období je v pláne realizácia hydrogeologických vrtov, ako aj príprava verejného obstarávania na projektovú dokumentáciu.

Iniciatíva Catching-up Regions (CuRI) je iniciatívou Európskej komisie, realizovaná v spolupráci so Svetovou bankou. Ide o pomoc "dobiehajúcim", resp. zaostávajúcim regiónom. Na území Slovenska je PSK pilotným regiónom, ktorému je pri príprave a implementácii Akčného plánu pre rast a zamestnanosť PSK na tento účel poskytnutá technická pomoc zo strany Európskej komisie

Autor: (ts-PSK-Lea Heilová)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.01.2019
PSK pomôže pri riešení problému s vodou a kanalizáciou v okrese Snina
Prešovský samosprávny kraj (PSK) pracuje na rozšírení vodovodnej a kanalizačnej siete v okrese Snina. Aktuálne na vypracovanie štúdie uskutočniteľnosti plánuje krajská samospráva v tohtoročnom rozpočte vyčleniť 260-tis.eur.
viac
28.12.2020
Prieskumné vrty v sninskej doline ukázali výdatný zdroj vody
Prvé prieskumné vrty v troch obciach v okrese Snina ukázali, že by tam v krátkej dobe mohol byť vybudovaný vodovod. Skonštatoval to predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský. Podľa jeho slov je v okrese Snina 32 obcí, z toho 28 nemá kanalizáciu a 24 ani vodovod.
viac
09.02.2022
PSK požiada o NFP na vodu a kanalizáciu pre okres Snina
Na februárovom zastupiteľstve sa poslanci PSK zaoberali aj žiadosťou o nenávratný finančný príspevok (NFP) vo výzve IROP pre zabezpečenie základnej infraštruktúry pre obce v okrese Snina. Zároveň schválili 5-percentné spolufinancovanie projektu, ktoré má byť v max. výške 78-tisíc eur.
viac
15.06.2022
Catching-up Regions pomáha už trom krajom na Slovensku
Záver tretieho ročníka iniciatívy Catching-up Regions (CuRI) na podporu dobiehajúcich regiónov sa niesol v znamení hodnotenia výsledkov, prezentácie úspechov, ale aj načrtnutí nových výziev. Tie predstavili samosprávy na záverečnej konferencii, ktorú tento rok organizačne zastrešoval Košický kraj.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %