Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
28.11.2020 05:25

Výstava Zo života Rómov v Detve trvá do konca decembra


Ilustračný výrez plagátu (KC Detva)


Výstavu fotografií Zo života Rómov v Detve si môžu záujemcovia pozrieť v kultúrnom dome do konca decembra.


 „Špecifická je tým, že to nie je výstava nafotená fotografom, ale zozbieraná z mobilných telefónov priamo od ľudí, ktorí v komunite žijú. Tým je divákovi sprostredkovaný priamy pohľad do sveta komunity bez príkras, bez zámeru, bez ovplyvňovania,“ uvádza Kultúrne centrum (KC) Andreja Sládkoviča Detva na svojej oficiálnej webstránke.       

Obrázky zachytávajú súčasný život detvianskych Rómov. Návštevníci môžu vidieť, ako komunita oslavuje, prežíva Vianoce, ako ženy varia v kuchyni a muži guláš v kotlíku pod holým nebom. Súčasťou sú aj zábery rómskych detí. Nechýbajú ich hry vonku na dvore, pomoc rodičom v kuchyni či objatia s rodičmi a starými rodičmi.       

Zaznamenaní sú aj dospievajúci Rómovia a ich spoločenské udalosti, kultúrne vyžitie či pobyt na kúpalisku. Autori fotografií sú rôzni, ich mená však na ich žiadosť organizátori neuvádzajú.       

Výstavu pripravilo občianske združenie Fotoklub Detva a ľudia ju môžu navštíviť v KC v Detve v kongresovej miestnosti na prvom poschodí. Otvorená je denne od 8.00 do 16.00 h za prísnych epidemiologických opatrení, rúško a dezinfekcia sú samozrejmosť.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.06.2016
Mladí Seredčania už majú svoj Priestor
Bývalú obchodnú prevádzku v centre Nova si mládežnícke organizácie v Seredi prebudovali na Priestor dobrých nápadov. Bude komunitným centrom (KC) pre novú spoluprácu a kreatívne myšlienky.
viac
11.10.2016
Komárno buduje v časti Veľký Harčáš nové komunitné centrum
Mesto Komárno buduje nové komunitné centrum v mestskej časti Veľký Harčáš. Výstavba sa začala v máji, ukončená by mala byť do konca tohto roka.
viac
02.11.2019
Výstava Z dejín Rómov na Slovensku približuje ich život
Výstava Z dejín Rómov na Slovensku vo Vihorlatskom múzeu v Humennom ponúka historický a etnografický prierez vývojom rómskych dejín na Slovensku. Svojím zameraním nadväzuje na doterajšie múzejné výskumy, poznatky a vlastný zbierkový fond múzea s predsavzatím obnovenia expozície rómskej kultúry.
viac
01.08.2023
Centrum tradičnej kultúry zbiera staré fotografie i predmety
Centrum tradičnej kultúry (CTK) v Detve plánuje zdokumentovať čo najviac prejavov tradičnej kultúry a zachovať ich pre ďalšie generácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %