Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
09.12.2019 04:20

Veľká modernizácia stredných škôl v ŽSK


SOŠ Strojnícka v Kysuckom Novom Meste. Ilustračná snímka ŽSK.


Žilinská župa rozbehla modernizáciu stredných škôl za viac ako 13 miliónov eur z eurofondov. Vynovia sa dielne, učebne praktického vyučovania, či laboratória.


Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predložilo výzvu na zvýšenie počtu žiakov na praktickom vyučovaní. Žilinská župa podala projektové zámery dvanástich stredných odborných škôl a so všetkými uspela. Z prostriedkov z výzvy chce župa podporiť odborné vzdelávanie a zvýšiť kvalitu materiálno-technického vybavenia stredných škôl.

Práce na každej z dvanástich škôl sa budú líšiť podľa potreby. Niekde sa zrealizujú stavebné úpravy hlavnej budovy školy a dielní, inde sa zmodernizujú odborné učebne a laboratória. ,,Už dnes je na trhu problém nájsť murára, stolára, či napríklad klampiara. Klesajúci záujem vidíme aj na školách. S odborom školstva hľadáme spôsoby ako odborné vzdelávanie podporiť. Jednou z možností je modernizovať školy, aby boli pre žiakov atraktívne a dokázali im poskytovať kvalitné vzdelávanie v kvalitnom prostredí. Eurofondy sú pre nás v tomto veľkou pomocou, nakoľko nie všetko je možné zrealizovať len zo župného rozpočtu,“ povedala županka Erika Jurinová.

Aktuálne sa už pracuje na troch školách, ďalšie sú v procese verejného obstarávania. Stavebné práce by mali byť ukončené v septembri 2020.

Zoznam škôl, ktoré uspeli vo výzve:

Hotelová akadémia, Žilina – práce už začali

SOŠ technická, Čadca

Stredná priemyselná škola informačných technológií, Kysucké Nové Mesto

Spojená škola, Martin

SOŠ lesnícka a drevárska J. D. Matejovie, Liptovský Hrádok – práce už začali

Hotelová akadémia, Liptovský Mikuláš

SPŠ stavebná, Žilina

Škola úžitkového výtvarníctva, Ružomberok - práce už začali

SOŠ strojnícka, Kysucké Nové Mesto

SOŠ polytechnická, Dolný Kubín

SOŠ poľnohospodárstva a služieb na vidieku, Žilina

SOŠ stavebná, Žilina

Autor: (ts-zsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.09.2020
Mesto získalo na modernizáciu učební ZŠ viac ako jeden milión eur
Mesto Žilina získalo viac ako jeden milión eur z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP) na modernizáciu odborných učební základných škôl (ZŠ).
viac
31.05.2021
Žiaci ZŠ Československej armády sa budú učiť v špecializovaných učebniach
Mesto Prešov vďaka podpore Európskej únie postupne skvalitňuje vyučovací proces v základných školách vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti. Žiakom a učiteľom v ZŠ Československej armády takto urobia radosť nové špecializované učebne.
viac
06.09.2021
Stredné školy v kraji zahájili nový školský rok 2021/2022
Vo štvrtok 2. septembra stredné školy v kraji po letných prázdninách opätovne otvorili brány pre svojich žiakov. Celkovo v Žilinskom kraji zasadlo do školských lavíc takmer 29 000 žiakov, z toho v 59-tich župných školách bude v tomto školskom roku študovať 20 672 stredoškolákov.
viac
18.11.2021
ŽSK pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania
Žilinská župa pokračuje v investíciách do rekonštrukcií dielní odborného vzdelávania, podala ďalšie štyri projekty v hodnote 9,9 milióna eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %