Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
10.10.2019 10:05

Vlakový výlet pre celú rodinu pozýva na Gemer a do Domice


Ilustračný výrez plagátu


Detská železnica Košice vás pozýva na veľký vlakový výlet pre všetkých. Príjemná rodinná atmosféra vo vlaku, návšteva jaskyne Domica a nenáročná prechádza k maďarskej časti jaskynného systému Aggtelék v krásnej jesennej prírode zaručujú vydarený rodinný výlet.


Retrovlak odchádza z hlavnej železničnej stanice v Košiciach v sobotu 19. októbra o 8. hod. Lístky si zakúpite už teraz v predpredaji.               „Jesenná nostalgická jazda vláčikom za krásami pamiatok UNESCA v Košickom kraji ponúka návštevníkovi cieľ, kam paradoxne koľajnice nevedú. K nášmu cieľu sa však dostaneme vlakom z Košíc do Plešivca, kde prestúpime na autobus, ktorý nás odvezie až k jaskyni Domica,“ približuje program výletu Ľubomír Lehotský z občianskeho združenia Detská železnica Košice.            

Jaskyňa Domica je skutočnou pýchou Gemera a od roku 1995 aj súčasťou pamiatok UNESCO. Je charakteristická priestrannými dómami a bohatou kvapľovou výzdobou. Jej jaskynný systém má celkovú dĺžku 25 km, lenže jej väčšina leží na maďarskom území oblasti Aggtelek. Jej slovenskú časť tvorí sprístupnených 1 180 metrov s kaskádovými jazierkami, 20 m vysokým Majkovým dómom, cibuľovitými stalaktitmi,  pagodovými stalagmitmi a vzácnymi archeologickými nálezmi. Hniezdi tu 16 druhov netopierov.            

„Po prehliadke sa vydáme náučným chodníkom na hraničný priechod Domica – Aggtelek. Nenáročný a krátky náučný chodník nás prostredníctvom piatich informačných panelov oboznámi s charakteristikami Slovenského krasu, jaskyne Domica, tunajšej fauny a flóry, geomorfológie a poľnohospodárstva. Chodník vedie prírodnou rezerváciou Domické škrapy, ktoré patria spolu s krasovými jamami, priepasťami a jaskyňami k najväčším zaujímavostiam blízkeho okolia. Trasu s minimálnym prevýšením by sme mali zvládnuť za 1 h a 15 min. Na konci nás už bude čakať autobus. Príchod do Košíc je naplánovaný krátko po 16. hod.,“ doplnil Ľ. Lehotský.              

Detská železnica uzavrie tohtoročnú sériu Veľkých vlakových výletov 16. novembra jazdou z Košíc do prešovského Solivaru a samozrejme Mikulášskymi jazdami 30. 11. a 1. 12. Podrobnosti k najbližším výletom nájdete na stránke združenia koncom októbra.              

Lístky na Veľký vlakový výlet z Košíc do Domice si môžete zakúpiť v pokladni Košickej detskej historickej železnice v Čermeli (20 min. pred odchodom vlaku počas víkendu), v Regionálnom informačnom bode (Hlavná 48, Košice) alebo elektronicky na www.detskazeleznica.sk.   

Autor: Zuzana Lehotská, Detská železnica Košice, o. z.,


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2021
Deti oslávia svoj deň vo vlaku a v kaštieli
O tom, či mali deti hračky aj v minulosti, čo robili, keď nebol televízor či počítač a ako sa im žilo kedysi v kaštieli sa môžete dozvedieť na prvom Veľkom vlakovom výlete z Košíc do Betliara a Dobšinej už túto sobotu 29. mája.
viac
22.06.2021
Detská železnica vypraví vlak za medzevským drakom
Nadšenci železničnej nostalgie z občianskeho združenia Detská železnica Košice vďaka dlhoročnej spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom v Medzeve sa v sobotu 26. júna vydajú na ďalší poznávací výlet z Košíc.
viac
06.07.2021
Po zabudnutej trati za umením
Horúci tip na príjemný letný výlet pre celú rodinu prináša Detská železnica Košice a pozýva na Veľký vlakový výlet Po zabudnutej trati za umením do Strážok, Spišskej Belej a Kežmarku už v sobotu 10. júla. Lístky je potrebné zakúpiť vopred.
viac
21.05.2022
Pripravili deťom netradičnú oslavu ich sviatku
Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí vyrazí v sobotu 28. 5. historický vlak v naozaj netradičnom zložení (zostáva prekvapením až do samého štartu) z Košíc až do Slavošoviec, kde je pripravený pestrý program.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %