Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
06.11.2019 05:05

Voľbu poštou zo zahraničia má uľahčiť webová aplikácia OZ Srdcom doma


Parlamentné voľby 29. február 2020


Webová aplikácia občianskeho združenia (OZ) Srdcom doma má uľahčiť občanom voľbu poštou zo zahraničia alebo požiadanie o hlasovací preukaz na voľbu na území SR mimo trvalého bydliska.


Pri vytvorení webovej aplikácie spolupracovalo OZ s Ministerstvom vnútra (MV) SR. TASR o tom informoval predseda Srdcom doma Samuel Zubo.       

Podľa združenia má webová aplikácia za menej ako tri minúty vytvoriť žiadosť a odoslať ju na e-mail, ktorý aplikácia stanoví v závislosti od miesta trvalého pobytu voliča. V prípade, že má volič trvalý pobyt na území SR, nepotrebuje prikladať žiadne fotokópie dokladov. Voličovi stačí vyplniť osobné údaje a adresu na zaslanie hlasovacích lístkov.       

Jedným z hlavných cieľov OZ Srdcom doma je zvýšenie angažovanosti občanov pôsobiacich v zahraničí a podpora volebnej účasti. Združenie presadzuje zmenu volebnej legislatívy, aby občania SR, ktorí majú v súčasnosti právo voliť v akýchkoľvek voľbách, mohli využiť volebné právo aj v prípade, že sa v čase volieb nachádzajú v zahraničí. Aplikácia neukladá osobné údaje, len štatistiky návštevnosti.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.10.2018
MV neplánuje rozšíriť možnosti voľby zo zahraničia, nevylučuje, že tému otvorí
Ministerstvo vnútra v súčasnosti nepripravuje a neplánuje novelu volebného zákona, ktorá by umožnila rozšíriť možnosť voľby zo zahraničia. Nevylučuje však, že túto tému otvorí. Uviedol to rezort v reakcii na vyhlásenia iniciatívy Srdcom doma po rokovaní na ministerstve vnútra.
viac
04.07.2019
Štvrtý ročník podujatia Chovateľský deň v skanzene vo Vychylovke
V poradí štvrtý ročník prezentačnej výstavy našich národných plemien hospodárskych zvierat sa bude konať v nedeľu 14. júla v skanzene Vychylovka, Nová Bystrica. Nejde však len o výstavu, ale celodenné tematické podujatie.
viac
16.11.2019
Občania budú môcť cez aplikáciu požiadať o hlasovanie zo zahraničia
Aplikáciu, pomocou ktorej si môže občan SR vytvoriť žiadosť o hlasovací preukaz či voľbu poštou, opäť pripravilo občianske združenie Slovensko.Digital.
viac
15.01.2020
Aplikácie na požiadanie o voľbu poštou využilo najmenej 86-tis. občanov
Aplikácie, ktoré ponúkali možnosť požiadať o voľbu poštou zo zahraničia, využilo najmenej 86-tis. občanov. Vyplýva to zo štatistík iniciatív Srdcom doma a Slovensko.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %