Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
07.09.2021 08:45

Zástupcovia 105 sociálnych podnikov poukázali na aktuálne problémy


Účastníci celoslovenského zhromaždenia sociálnych podnikov v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák


Zástupcovia 105 sociálnych podnikov zo všetkých krajov sa v pondelok zišli v Banskej Bystrici, aby prezentovali aktuálny stav sociálneho podnikania na Slovensku a poukázali na najväčšie problémy, s ktorými sa stretávajú, a z ktorých mnohé štátne orgány neriešia napriek vytrvalým upozorneniam.


„Ide historicky o prvé najväčšie celoslovenské podujatie, pretože taký veľký počet sociálnych podnikov sa na jednom mieste ešte nikdy neprezentoval. Účelom je zadefinovať hlavné problémy, ktoré sociálne podniky dnes trápia a jedným z kľúčových je fungovanie či skôr nefungovanie investičnej pomoci,“ reagoval predseda Aliancie pre sociálnu ekonomiku na Slovensku Braňo Ondruš.

„Ministerstvo práce má k dispozícii desiatky miliónov eur na tzv. investičnú pomoc pre začínajúce sociálne podniky. Výsledok je však taký, že po roku fungovania tejto pomoci ministerstvo, respektíve úrady práce, podpísali osem investičných zmlúv, pritom k dispozícii sú desiatky miliónov eur. Takýmto tempom hrozí, že sa prostriedky nevyčerpajú a budú ich musieť buď realokovať na iný účel, s čím my nesúhlasíme, alebo sa vrátia do Bruselu,“ konštatoval Ondruš.       

Podľa neho „ministerstvo práce doteraz neuskutočnilo žiadne stretnutie, aby analyzovalo, prečo je taká situácia, asi ho to netrápi“.       

„Výsledkom dnešného stretnutia je zadefinovanie konkrétnych prekážok, prečo sa sociálne podniky nevedia a nemôžu dostať k investičnej pomoci,“ uviedol Ondruš s tým, že to chcú predložiť rezortnému ministrovi.       

Ako dodal, žiadosť o investičnú pomoc prejavilo vyše 100 sociálnych podnikov, väčšina z nich sa nedostala ani potiaľ, aby podala žiadosť. Poradenstvo pre sociálne podniky, ako pripraviť žiadosť a investičný zámer, nie je.       

Aliancia pre sociálnu ekonomiku na Slovensku tvrdí, že sociálne podniky v EÚ zamestnávajú šesť percent pracujúcich a tvoria osem percent HDP. Nie je podľa aliancie žiadny rozumný dôvod, aby to na Slovensku bolo inak, najmä ak väčšina zamestnancov sú ľudia, ktorí by sa inak k zamestnaniu nedostali.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.04.2020
Komunikácia štátu smerom k samosprávam je roztrieštená a nefunkčná
Vo Veľkej sieni Mestského úradu v Banskej Bystrici 15. apríla 2020 zasadali členovia prezídia Únie miest Slovenska. Spolu dvadsaťdva primátoriek a primátorov najväčších miest Slovenska sa zhodlo, že komunikácia štátu smerom k samosprávam je v čase koronakrízy roztrieštená a nefunkčná.
viac
20.11.2020
Mesto získalo ocenenie Senior Friendly
Mesto Nitra sa pripojilo k samosprávam, ktoré boli ocenené za pomoc a starostlivosť preukazovanú seniorom. Najvyššie ocenenie, ktorým je plaketa Senior Friendly, získali okrem Nitry aj mestá Banská Bystrica a Prešov.
viac
04.11.2022
V meste vzniklo miesto slúžiace ako prvá pomoc pre ľudí v núdzi
V Banskej Bystrici vzniklo miesto, ktoré je prvou pomocou pre ľudí v núdzi. Poskytuje základné sociálne poradenstvo a aj pomoc pri zabezpečovaní prepravy pre ľudí so zdravotným znevýhodnením. Informovala o tom hovorkyňa banskobystrického primátora Dominika Adamovičová.
viac
17.10.2023
Banská Bystrica má príručku o sociálnych službách v meste a okolí
Samospráva Banskej Bystrice pripravila príručku o sociálnych službách v meste a okolí. Pomôcka prináša základné informácie o možnostiach pomoci, ktoré má mesto. Zároveň uvádza aj to, kto a kde tieto služby poskytuje a pre koho sú určené.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %