Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
22.12.2021 11:35

Banskobystričania rozhodli, že mesto zveľadí Urpínske serpentíny i parčík Sissi


Parčík cisárovnej Sissi.


O sumu 40 000 eur z participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica sa podelia projekty Urpínske serpentíny III., 100 nových stromov pre Banskú Bystricu, Radvanská záhrada a Revitalizácia parčíka cisárovnej Sissi.


Rozhodlo o tom 865 hlasov Banskobystričanov a ľudí, ktorí v meste pod Urpínom študujú. Informovala o tom Dominika Adamovičová, hovorkyňa primátora.

V rámci projektu Urpínske serpentíny III. v budúcom roku obnovia promenádu s lavičkami, informačnú tabuľu a prvky pri historickom múre. Cieľom je zrovnať terén a prepojiť z oboch strán nástupnú časť na serpentíny. Osadia sa tiež lavičky, stojany na bicykle, odpadkové koše a koše na psie exkrementy, ale tiež informačná tabuľa pre návštevníkov Banskej Bystrice s mapou mesta.

V prípade parčíka cisárovnej Sissi je cieľom revitalizácia zvyšku pôvodného parku, v ktorom bolo umiestnené druhé zastavenie krížovej cesty a záchrana historických smútočných líp v okolí Medeného hámra.

"Povedomie Banskobystričanov, ako i mladých ľudí študujúcich v našom meste stúpa i v oblasti ochrany historického dedičstva a prírodného prostredia. Výsledkom je, že zvíťazili projekty, ktoré sú zamerané najmä na zlepšenie zelenej infraštruktúry. V prípade Urpínskych serpentín a parčíka aj na ich historický odkaz," zhodnotil banskobystrický primátor Ján Nosko.

"Participatívny rozpočet je dôležitý nástroj pre podporu demokracie, budovania komunít a spravodlivejšie rozdeľovanie verejných zdrojov. Je potrebné zvyšovať motiváciu obyvateľov pre jeho využívanie," dodala Soňa Kariková, koordinátorka pre participáciu a otvorené vládnutie.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.12.2020
Víťazom participatívneho rozpočtu je kvetinový erb mesta
Víťazom tohtoročného participatívneho rozpočtu mesta Banská Bystrica je kvetinový erb mesta, obnova zábradlí a chodníkov. Projekt s názvom Urpínske serpentíny II. získal 162 hlasov. Informovala o tom Dominika Mojžišová z kancelárie banskobystrického primátora.
viac
29.11.2021
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesto pozastavilo
Hlasovanie za projekty v participatívnom rozpočte mesta Banská Bystrica je dočasne prerušené. Dôvodom je 90-dňový núdzový stav, ako aj zákaz vychádzania. Informoval o tom banskobystrický magistrát na sociálnej sieti.
viac
18.01.2022
Z participatívneho rozpočtu TTSK dostane podporu 54 projektov
V treťom ročníku participatívneho rozpočtu trnavskej župy, obyvateľky a obyvatelia v online hlasovaní, rozhodli o podpore 54 občianskych a komunitných projektov. Spolu bude rozdelených celkovo 250-tisíc eur, pričom nápady budú realizované už v tomto roku.
viac
16.02.2022
Na projekty v B. Bystrici pôjde z participatívneho rozpočtu opäť 40 000 eur
Aktívni obyvatelia mesta pod Urpínom môžu stáť pri tvorbe projektov a následne ich realizovať vďaka participatívnemu rozpočtu mesta aj v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %