Sobota 27.07.2024
Dnes má meniny 
Božena
°C
07.01.2021 08:00

BBSK plánuje investície v oblasti kultúry vo výške okolo 3,68 milióna eur


Na snímke budova Thurzovho domu počas prehliadky prác na obnove fasády a suterénu, archívna snímka. Snímka zdroj: (tasr).


Nová stála expozícia v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, pokračujúca obnova Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a rekonštrukcia Robotníckeho domu v Rimavskej Sobote sú tri nosné investičné projekty.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) na ne vyčlenil na tento rok finančné prostriedky v oblasti kultúry. Konštatoval to Peter Černek, vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK v Banskej Bystrici.

„Máme schválený celý rozpočet, čo sa týka bežných i kapitálových výdavkov. Na tento rok sme naplánovali investície vo výške viac ako 3,68 milióna eur, ktoré sme rozčlenili v rámci celého regiónu,” uviedol Černek.

Na novú expozíciu SSM, ktorého zriaďovateľom je kraj, je vyčlenených 450 000 eur. Odborní pracovníci múzea jej projekt pripravili vlani a tomto roku by ju mala vidieť odborná i laická verejnosť. Hoci rekonštrukcia v útrobách Thurzovho domu na Námestí SNP stále pokračuje, obnovenú fasádu historickej pamiatky už od konca minulého roka obdivujú Banskobystričania i návštevníci mesta.

„Chceme tiež pokračovať v rekonštrukcii knižnice, kde sa po študovni a čitárni zameriame na oddelenie náučnej literatúry. Tam pôjde suma skoro 300 000 eur. V Rimavskej Sobote chceme nanovo zrekonštruovať Robotnícky dom v rámci divadelnej sály, kde je plánovaná investícia vo výške viac ako 600 000 eur,” zhrnul Černek.

BBSK má v pláne aj výmenu svetelnej techniky v divadlách či vykurovacích telies v organizáciách v oblasti kultúry, aby znížil prevádzkové náklady a ušetril.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.06.2016
Po ostrej diskusii má okres Rimavská Sobota 952 000 eur na opravy ciest
Ostrá diskusia a nahnevaní krajskí poslanci z okresu Rimavská Sobota sprevádzali pondelňajšie (6. 6.) rokovanie Zastupiteľstva Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) v Banskej Bystrici.
viac
09.10.2020
Do obnovy Thurzovho domu investuje BBSK viac ako pol milióna eur
Fasáda Thurzovho domu na Námestí SNP v Banskej Bystrici, ktorý má v správe Stredoslovenské múzeum (SSM), sa po desaťročiach dočkala náležitej odbornej obnovy.
viac
13.01.2021
BBSK zrekonštruuje Dom osvety v Rimavskej Sobote
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) zrekonštruuje Dom osvety na Jesenského ulici v Rimavskej Sobote. Informovala o tom hovorkyňa kraja Lenka Štepáneková, podľa ktorej kompletnou rekonštrukciou prejde celý objekt od divadelnej sály, cez šatne, toalety, kancelárske aj vstupné priestory.
viac
15.07.2021
V Detve začína pod hlavičkou BBSK ordinovať pľúcna lekárka
Banskobystrický samosprávny kraj slávnostne predstavil ďalšiu ambulanciu, v ktorej od 15. júla začína ordinovať pľúcna lekárka Jana Makasová.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.26 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.62 %