Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
20.10.2022 11:40

BBSK začína s prvou etapou výstavby cyklotrasy medzi Poltárom a R. Sobotou


Ilustračná snímka.


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) začne o pár týždňov s prvou etapou výstavby cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.


Predstavitelia kraja odovzdali v stredu v obci Hrnčiarska Ves stavenisko zhotoviteľovi stavby prvej etapy cyklotrasy. Uviedla to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Cyklocesta povedie po telese bývalej železničnej trate, po ktorej prestali vlaky premávať pred 20 rokmi. Prvá etapa, dlhá 7,7 kilometra, povedie z Poltára do Hrnčiarskej Vsi. Do výstavby tejto etapy kraj investuje viac ako 2,2 milióna eur, z nich 1,6 milióna eur sa mu podarilo získať z európskych zdrojov vo forme nenávratného finančného príspevku. Celá cyklotrasa bude pritom dlhá takmer 30 kilometrov a kraj na ňu získal z eurofondov viac ako 6,6 milióna eur.

"Tento deň je významný pre celý región Novohradu a Gemera a pre všetkých, ktorí využívajú bicykel nielen vo svojom voľnom čase, ale aj ako dopravný prostriedok. Dnes sme slávnostne odovzdali stavenisko prvej etapy budúcej cyklotrasy, tu však ani zďaleka nekončíme, peniaze z eurofondov sme úspešne získali aj na druhú časť cyklotrasy z Hrnčiarskej Vsi do Rimavskej Soboty," povedal pri tejto príležitosti predseda BBSK Ján Lunter.

S prácami na prvej etape by mal zhotoviteľ, spoločnosť OHLA ŽS, začať ešte v novembri tak, aby bola cyklotrasa verejnosti prístupná už v lete budúceho roku. "Práce na druhej etape budeme môcť rozbehnúť hneď po tom, ako prebehne kontrola na riadiacom orgáne pre čerpanie eurofondov," doplnil Lunter.

Cyklotrasa zabezpečí prepojenie Rimavskej Soboty a Poltára so súčasným napojením obcí Ožďany, Sušany, Hrnčiarske Zalužany, Hrnčiarska Ves s miestnou časťou Maštinec. Súčasťou stavby budú rekonštrukčné práce na mostných objektoch a priepustoch.

Aj súčasťou druhej etapy je rekonštrukcia mostných a rúrových priepustov a tiež desiatich mostných objektov. V rámci stavby je navrhnutá aj rekonštrukcia bývalého železničného tunela Ožďany, ktorý bude súčasťou cyklotrasy v dĺžke takmer 160 metrov.

Pribudnú tiež odpočívadlá pre cyklistov. Každé bude tvorené oddychovou plochou s prístreškami, mobiliárom a servisom pre cyklistov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2021
Mobilné očkovanie rozširuje BBSK tento týždeň do okresu Krupina
Banskobystrický samosprávny kraj bude v priebehu tohto týždňa očkovať seniorov prostredníctvom mobilných očkovacích jednotiek v okresoch Poltár, Rimavská Sobota, Revúca a Krupina. O službu je záujem, určená je pre ľudí vo veku 60 a viac rokov.
viac
20.12.2021
BBSK získal vyše 1,7 milióna eur na cyklotrasu medzi Poltárom a R. Sobotou
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal viac ako 1,7 milióna eur na vybudovanie I. etapy cyklotrasy medzi okresnými mestami Poltár a Rimavská Sobota. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.
viac
26.09.2022
BBSK získal na cyklotrasu z Poltára do R. Soboty ďalších takmer 5 miliónov eur
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal z eurofondov dotáciu na druhú etapu cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.
viac
09.06.2023
Cyklotrasa z Poltára do R. Soboty bude drahšia, práce sa mierne predĺžia
Cyklotrasa, ktorá prepojí okresné mestá Poltár a Rimavská Sobota, bude drahšia a práce na jednej z etáp sa mierne predĺžia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %