Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.12.2021 01:40

BBSK získal vyše 1,7 milióna eur na cyklotrasu medzi Poltárom a R. Sobotou


Ilustračná snímka: (tasr).


Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal viac ako 1,7 milióna eur na vybudovanie I. etapy cyklotrasy medzi okresnými mestami Poltár a Rimavská Sobota. Potvrdila to hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.


S projektom bol BBSK úspešný v rámci výzvy Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). K podpisu zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného prostriedku má dôjsť v najbližších týždňoch.

"Predbežne v januári bude riešené verejné obstarávanie na zhotoviteľa. Predpokladaná realizácia projektu, ak nepríde k žiadnym zdržaniam pri vydávaní potrebných povolení a verejnom obstarávaní, je máj 2022 až apríl 2023," priblížila Štepáneková.

Myšlienka vybudovania cyklotrasy spájajúcej Poltár s Rimavskou Sobotou vznikla v roku 2013, keď BBSK od štátneho podniku Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) odkúpil za symbolické euro asi 30 kilometrov dlhú poltársku trať. Výhodou navrhovanej cyklotrasy je jej úplná separácia od motorovej cestnej dopravy.

"Cyklotrasa je vedená po historicky zaujímavej železničnej trati, a preto má veľmi dobrý potenciál na rozšírenie možností cestovného ruchu v danej oblasti vytvorením náučného chodníka o histórii tejto trate, poprípade minerálnych prameňov, ktoré sa v danej lokalite nachádzajú. Tým má projekt potenciál podporovať lokálne hospodárstvo a zamestnanosť, a to práve v území, ktoré je dlhodobo v hospodárskom útlme," dodala hovorkyňa BBSK.

Projekt cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou je rozdelený na dve etapy. Prvá počíta s prácami na úseku medzi Poltárom a obcou Hrnčiarska Ves. Druhá etapa pozostáva z dobudovania cyklotrasy až do Rimavskej Soboty. BBSK už má podaný aj pokračovací projekt s rozpočtom viac ako 5,3 milióna eur, aktuálne je v hodnotiacom procese.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.01.2021
BBSK plánuje investície v oblasti kultúry vo výške okolo 3,68 milióna eur
Nová stála expozícia v Thurzovom dome Stredoslovenského múzea (SSM) v Banskej Bystrici, pokračujúca obnova Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene a rekonštrukcia Robotníckeho domu v Rimavskej Sobote sú tri nosné investičné projekty.
viac
26.09.2022
BBSK získal na cyklotrasu z Poltára do R. Soboty ďalších takmer 5 miliónov eur
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) získal z eurofondov dotáciu na druhú etapu cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.
viac
20.10.2022
BBSK začína s prvou etapou výstavby cyklotrasy medzi Poltárom a R. Sobotou
Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) začne o pár týždňov s prvou etapou výstavby cyklotrasy medzi Poltárom a Rimavskou Sobotou.
viac
09.06.2023
Cyklotrasa z Poltára do R. Soboty bude drahšia, práce sa mierne predĺžia
Cyklotrasa, ktorá prepojí okresné mestá Poltár a Rimavská Sobota, bude drahšia a práce na jednej z etáp sa mierne predĺžia.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %