Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.03.2020 03:00

Branislav Tréger: ZMOS v zložitej situácii ponúka súčinnosť


Logo.


Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Branislav Tréger listom zablahoželal novému predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi k vymenovaniu jeho vlády pani prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou a zároveň novej vláde ponúkol súčinnosť pri riešení neľahkej situácie, do ktorej sa Slovensko dostáva.


„Už v piatok na tlačovej besede som avizoval konkrétne kroky, ktoré bude Združenie miest a obcí Slovensko realizovať na to, aby sme sa dnes sústredili na to najcennejšie – ochranu života a zdravia v súvislosti so šírením vírusu COVID – 19. Zároveň som informoval o ďalších nevyhnutných aktivitách,“ uviedol Branislav Tréger. Zároveň konkretizoval: „Pánovi Igorovi Matovičovi som zagratuloval k vymenovaniu za predsedu vlády Slovenskej republiky, od ktorého sa v týchto dňoch ale aj v ďalšom období bude očakávať mimoriadna rozvážnosť, správne rozhodnutia a riešenie mnohých, dnes ešte neznámych situácií a problémov.”

Združenie miest a obcí Slovenska si podľa jeho slov uvedomuje situáciu, v ktorej sa nachádza Slovenská republika. „Vieme, že v dnešnej dobe je kľúčová súčinnosť, proaktivita, ochrana života a zdravia. Sme si vedomí, že s pandémiou COVID-19 prichádza ekonomická kríza, ktorej dopady vôbec nedokážeme kvantifikovať”, zdôraznil predseda ZMOS a ďalej uviedol: „Združenie miest a obcí Slovenska na pandémiu zareagovalo veľmi operatívne. Naše informačné možnosti, šírenie usmernení, rozhodnutí a odporúčaní sme ponúkli Ústrednému krízovému štábu, Hlavnému hygienikovi SR, Sociálnej poisťovni, Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny SR, Slovenskej pošte a rovnako všetkým ústredným orgánom štátnej správy. Na dennej báze tieto informácie zasielame na všetky samosprávy, voleným orgánom aj odborným zamestnancom a rovnako aj asociáciám pôsobiacim v prostredí miestnej územnej samosprávy. Na základe skúseností zo samospráv operatívne tlmočíme problémy, riziká, požiadavky na usmernenia či vysvetlenia. Chceme takto minimalizovať paniku a zvyšovaním informovanosti prispievame k individuálnej zodpovednosti a prevencii.” V tejto súvislosti premiéra ubezpečil, že ZMOS bude aj naďalej súčinné a mimoriadne aktívne.

Zároveň predsedu vlády informoval, že Združenie miest a obcí Slovenska je pripravené na súčinnosť a otvorený dialóg pre hľadanie východísk na zmiernenie dopadov ekonomickej krízy. „Disponujeme analýzami, dopadovými štúdiami, skúsenosťami z aplikačnej praxe, relevantnými dátami a prieskumami. Všetkým, čo je pre toto obdobie dôležitejšie ako pocity, alebo nejasne formulované riešenia bez kvantifikácie dopadov,” pripomenul v liste predseda ZMOS.

Z týchto dôvodov ponúkol možnosť aktívneho zapojenia sa Združenia miest a obcí Slovenska do tvorby ekonomických opatrení, podpory hospodárskych aktivít, aktivizácie lokálnej hospodárskej politiky. Teda do riešení, ktoré budú minimalizovať očakávané negatívne dopady na ľudí v mestách a obciach, podporia užitočné verejné investície, stabilizujú verejné financie a podporia udržateľnosť pracovných miest na báze tzv. sociálneho podnikania. Branislav Tréger zároveň konštatoval: „Združenie miest a obcí Slovenska mimoriadne ocení snahu Vlády SR o permanentný sociálny dialóg, v ktorom dokážeme spoločne formulovať riešenia a následne ich aplikovať do praxe.”

Predseda ZMOS Branislav Tréger sa zároveň v podobnom duchu obrátil aj na viacerých členov vlády, ktorým ponúkol súčinnosť ZMOS v rôznych aspektoch. „V tomto období potrebujeme mimoriadnu súčinnosť s rezortom vnútra, ale aj s ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu, ďalej s ministerstvom životného prostredia aj s rezortom pôdohospodárstva. Máme čo ponúknuť aj ministerstvu dopravy a výstavby. S ministerstvom financií musíme úzko spolupracovať na opatreniach týkajúcich sa financovania celej verejnej správy. V prípade zriadenia nového ministerstva regionálneho rozvoja a investícií nejde len o splnenie našej priority z vlaňajšieho snemu, ale vzniká aj obrovská príležitosť podporiť koordinovaný rozvoj územia formou konkrétnych užitočných opatrení,“ konkretizoval Branislav Tréger.

Autor: (Michal KALIŇÁK, ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2020
Informácie pre obce s prítomnosťou marginalizovaných komunít
Minulý týždeň sme v spolupráci s odborníkmi a neziskovými organizáciami, ktoré sa venujú rómskym komunitám, pripravili analýzu situácie a návrhy riešení, zameraných na obmedzenie šírenia sa koronavírusu v marginalizovaných komunitách (MRK).
viac
20.03.2020
Postoje ZMOS k aktuálnej situácii
Združenie miest a obcí Slovenska dnes informovalo o postojoch k aktuálnej situácii súvisiacej so šírením vírusu, pričom predseda ZMOS Branislav Tréger predstavil konkrétne kľúčové aktivity pre najbližšie obdobie.
viac
21.03.2020
SK8: V krátkom čase bude nevyhnutné prijať viaceré legislatívne opatrenia
Súčasná krízová situácia vyvolaná šírením koronavírusu a následné opatrenia súvisiace s aktivovaním núdzového stavu výrazne obmedzujú aj riadne fungovanie zastupiteľských orgánov krajskej, ako aj miestnej samosprávy.
viac
29.03.2020
Vláda pripravila prvé rýchle opatrenia na pomoc ekonomike
Vláda pripravila balík prvých opatrení na pomoc ekonomike zasiahnutej pandémiou nového koronavírusu. Zatiaľ ich je sedem, nazvaných Prvá pomoc zamestnancom, firmám a živnostníkom. Informoval o tom v nedeľu premiér Igor Matovič s predstaviteľmi ostatných koaličných strán.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %