Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
13.05.2022 08:25

Bratislava pokračuje v boji proti komárom, zasahovala na desiatkach liahnisk


Ilustračná snímka.


Mesto Bratislava pokračuje naďalej v boji proti výskytu komárov. Od začiatku mája zasahovalo na desiatkach liahnisk v Rusovciach, Jarovciach, Čunove, Dúbravke, Devíne a Devínskej Novej Vsi.


Spolu ide o viac ako 20 000 štvorcových metrov liahnisk, podľa hlavného mesta sa tým tento mesiac podarilo zabrániť vyliahnutiu miliónov komárov. Liahniská objavuje prostredníctvom pravidelného monitoringu, s ktorým začalo mesto už v marci.

"V posledných dňoch vďaka zrážkam a vyšším teplotám vznikli na viacerých miestach vhodné podmienky na liahnutie komárov. Larvy sú vyliahnuté z vajíčok. Preto je ideálny čas na zásahy larvicídom BTI, ktorým eliminujeme larvy ešte pred tým, ako sa z nich stanú dospelé jedince," konštatuje bratislavský magistrát na sociálnej sieti.

Mesto ubezpečuje, že robí všetko pre to, aby eliminovalo čo najviac lariev komárov. Pripomína však zároveň, že aj pre charakter okolitého prostredia budú v Bratislave komáre vždy, a to aj napriek zásahom. Cieľom zásahov nie je eliminácia celej populácie komárov, ale minimalizovať ich kalamitné liahnutie.

Na území mesta sa totiž nachádzajú viaceré miesta v piatom stupni ochrany, kde nie je možné použiť ani biologický larvicíd BTI. "K tomu treba prirátať dendrotelmy – malé dutiny priamo v stromoch na rozsiahlych lesných plochách v okolí Bratislavy, kde nie je možné zasiahnuť ani chemickými postrekmi, ani BTI," poznamenalo mesto. Ďalšími zdrojmi lariev sú sudy či iné nádrže v súkromných záhradách, v ktorých, ak nie sú pravidelne vylievané, sa v priebehu týždňa dokážu vyliahnuť tisíce komárov. "Všade tam, kde nám to zákon umožňuje a je to technicky možné, zasahujeme skôr, ako sa z lariev stihnú vyliahnuť komáre," doplnil magistrát.

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť a tiež majú karcinogénne účinky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.06.2022
Situácia s komármi je relatívne stabilná, mesto však zasahuje neustále
Hoci je situácia v hlavnom meste v súvislosti s komármi v porovnaní s obdobím záplav aktuálne relatívne stabilná, v dôsledku zrážok a teplejšieho počasia sa objavujú viaceré aktívne liahniská.
viac
17.06.2022
Mesto zintenzívňuje zásahy proti komárom, rady má aj pre záhradkárov
Hlavné mesto zintenzívňuje zásahy proti komárom, liahnutiu lariev napomáha teplo a dažde. Za posledné dva týždne zasiahlo na viac ako 80 lokalitách po celej Bratislave, najmä v prípade stojatých vôd po výdatnejších dažďoch.
viac
14.07.2022
Mesto už zasahovalo na 278 liahniskách komárov na celom svojom území
Od začiatku tohtoročnej sezóny zasahovalo hlavné mesto na 278 liahniskách komárov po celom svojom území. Ide o plochu viac ako 418 000 štvorcových metrov. Pokrytá bola každá bratislavská mestská časť.
viac
29.05.2023
Mesto zasahovalo na takmer 200 liahniskách komárov
Od marca zasahovalo hlavné mesto na takmer 200 liahniskách komárov. V teréne sa zároveň vykonalo doteraz viac ako 3000 monitoringov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %