Pondelok 29.04.2024
Dnes má meniny 
Lea
°C
09.04.2022 09:05

Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom a aplikovať biologický larvicíd BTI


Ilustračná snímka, zdroj: Ahoj Komárno


Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom a v liahniskách v mestských častiach Dúbravka a Jarovce aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Na sociálnej sieti o tom informovalo hlavné mesto.


Liahniská naprieč celou Bratislavou intenzívne monitoruje už od začiatku marca. "Po zime, niekedy aj počas zimy, sme sa mohli stretnúť s ojedinelými komármi z pivníc či vetracích šácht a aktuálne, aj keď sú teploty relatívne nízke, sa v malých množstvách začínajú objavovať jarné druhy komárov," spresnil magistrát.       

Biologický larvicíd museli v Dúbravke a Jarovciach použiť po tom, čo odhalili zvýšený počet lariev v prvých liahniskách. "V monitoringu okrem našich odborníkov pokračujú aj trénovaní dobrovoľníci z minulého roka," uviedlo mesto.       

V hlavnom meste minulý rok evidovali viac ako 1000 väčších liahnísk a ďalšie stovky až tisíce menších mlák, ktoré poskytovali vhodné podmienky na liahnutie komárov.       

Mesto Bratislava odmieta používať v boji proti výskytu komárov chemický postrek. Chemické insekticídy prinášajú podľa magistrátu totiž zdravotné riziká, majú vplyv na endokrinný systém, na plodnosť a tiež karcinogénne účinky.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.03.2021
Bratislava hľadá dobrovoľníkov pre monitoring liahnísk komárov v prírode
Mesto Bratislava hľadá dobrovoľníkov, ktorí od apríla budú pomáhať s monitoringom liahnísk komárov v prírode. Magistrát chce aj týmto spôsobom zabrániť intenzívnemu výskytu komárov, ktorý Bratislavu a jej okolie v posledných rokoch v letných mesiacoch sužoval.
viac
20.05.2021
Bratislava už musela zasiahnuť proti komárom
Bratislava už musela zasiahnuť proti premnoženiu komárov a vo viacerých lokalitách mesta aplikovať biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev hmyzu. Magistrát totiž v týchto dňoch zaznamenal ich zvýšený výskyt.
viac
24.04.2023
Bratislava pokračuje v boji proti komárom, zasahovala už na viacerých miestach
Mesto Bratislava pokračuje v boji proti výskytu komárov. Tento týždeň zasahovalo v Devíne i Devínskej Novej Vsi, ale aj Petržalke, Jarovciach, Vajnoroch, Záhorskej Bystrici, Podunajských Biskupiciach. Informuje o tom na sociálnej sieti.
viac
28.04.2023
Na zásah proti komárom v alúviu Moravy využilo mesto vrtuľník
Zabrániť premnoženiu komárov pomáha hlavnému mestu SR Bratislave aj vrtuľník. Biologický prípravok BTI, ktorý ničí larvy komárov, rozprašovala helikoptéra počas štvrtka v inundačnom území rieky Moravy, kde sa po vyliatí toku tvoria liahniská.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %