Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
07.11.2022 10:35

Brezno buduje modernú kompostáreň, dôkladnou separáciou odpadu ušetrí


Ilustračná snímka: (tasr).


Mesto Brezno buduje modernú kompostáreň, ktorej výstavba by podľa plánov mala byť ukončená v druhej polovici budúceho roka. Stavenisko za bývalou mliekarňou a súčasnou betonárkou už odovzdalo zhotoviteľovi, stavebnej firme zo Žiliny. Samospráva o tom informovala na svojom webe.


Snahou mesta je zabezpečiť v rámci zberu komunálneho odpadu vyseparovanie biologicky rozložiteľných zložiek kuchynského odpadu z rodinných a bytových domov a ich následnú ekologickú likvidáciu. Kompostáreň bude v lokalite, ktorá je v územnom pláne Brezna určená na funkciu priemyselnej výroby a je dostatočne vzdialená od najbližšej obytnej zóny. Na jej výstavbu, ako aj stroje a technológiu mesto získalo od ministerstva životného prostredia nenávratný finančný príspevok vo výške viac než 2,3 milióna eur.

"Vďaka dôkladnej separácii znížime percento biologicky rozložiteľného komunálneho odpadu (BRKO), ktorý sa skládkuje a likviduje na miestnej skládke, čím sa mestu znížia poplatky za jeho uloženie. Ušetrené financie nám následne pokryjú zvýšenie cien za prepravu odpadu. Kompostáreň je navrhnutá tak, aby všetky v nej uskutočnené procesy boli environmentálne najvhodnejšie a najefektívnejšie na dosiahnutie zvýšenia miery zhodnocovania BRKO," zdôraznil primátor Tomáš Abel.

Podľa riaditeľa Technických služieb Brezno Lukáša Jeremiáša v kompostárni prebehnú procesy vytriedenia, drvenia, spracovania a uloženia na 'zakládky', kde sa postupne vytvorí kompost, ktorý využijú ako kvalitné organické hnojivo na úpravy mestskej zelene. Celý proces vzniku kompostu má byť výrazne kratší. Zber BRKO z domácností zabezpečia prostredníctvom hnedých zberných nádob a zvážať ich majú dvakrát do týždňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.04.2020
Ako si mestá a obce môžu pomôcť pri triedení kuchynského odpadu
Vyše 67 percent komunálnych odpadov triedi 7 665 obyvateľov ostrova Pantalleria, neďaleko Sicílie. Pod tento výsledok sa podpisuje nielen triedenie rovnakých komodít ako na Slovensku, ale hlavne bioodpadov, vrátane systému triedenia kuchynského odpadu.
viac
12.01.2021
Michalovce chcú svoj odpad vyvážať na vlastnú skládku v roku 2022
Zvýšenie poplatkov za zber a likvidáciu komunálneho odpadu (KO) o sedem eur na osobu a rok, ktorú tento rok zaznamenali obyvatelia mesta Michalovce, súvisí s nutnosťou mesta vyvážať svoj odpad na skládku v katastri obce Sirník v okrese Trebišov.
viac
28.04.2021
Vo Svidníku sa pri zbere kuchynského odpadu inšpirovali zahraničím
Od nového roka začali s povinným triedením kuchynského odpadu aj vo východoslovenskom okresnom meste Svidník. Samosprávam ukladá takúto povinnosť zákon, pričom počas prvých šiestich mesiacov môžu mestá a obce na základe rozhodnutia ministerstva životného prostredia systém zlepšovať a vylaďovať.
viac
25.05.2021
Trend znižovania skládkovania v meste Humenné pokračuje
Obyvatelia mesta Humenné produkujú z roka na rok menej komunálneho odpadu (KO) končiaceho na skládke. Kým v roku 2016 vyviezli technické služby (TS) mesta na miestnu skládku takmer 9465 ton KO, v roku 2020 to bolo o 1305 menej.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %