Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
05.05.2022 03:20

Budaj: Povinnosť recyklovať stavebný odpad by sa mala týkať stavieb nad 300 m2


Na snímke minister životného prostredia SR Ján Budaj počas tlačovej konferencie k novele zákona o odpadoch. Snímka zdroj: (tasr).


Povinnosť recyklovať nie nebezpečný stavebný a demolačný odpad by sa mala týkať stavieb nad 300 štvorcových metrov (m2), veľkých developerských firiem, rekonštrukcií ciest či chodníkov.


Vytrieďovanie stavebného odpadu bude prebiehať priamo pri búraní. Na tlačovej konferencii o tom informoval minister životného prostredia Ján Budaj. Reforma nakladania so stavebným odpadom sa nemá týkať drobného stavebného odpadu, ktorý vznikne pri rekonštrukcii domu či bytu.

Stavebník bude musieť triedenie zabezpečiť priamo pri zdroji. "Je to najpraktickejšie, že rovno pri búracích prácach bude oddeľovať jednotlivé separované zložky," poznamenal Budaj.

Povinné by malo byť nahlásenie začiatku aj konca búrania. Spraví sa z toho zápisnica, z ktorej bude zrejmé, aký bol objem odpadu a koľko by sa malo recyklovať, opísal Budaj.

Za odpad by sa po novom nemala považovať ani výkopová zemina či vyfrézovaný asfalt. Zemina sa môže presunúť na iné miesto alebo sa opäť použiť na stavbe. Vyfrézovaný asfalt sa má zrecyklovať a použiť na rovnaké miesto, odkiaľ ho odstránili, priblížil šéf envirorezortu. Doplnil, že rozdrvené škridly a tehly by sa mohli použiť napríklad na zelené strechy.

Minister tvrdí, že Slovensko má nejaké spracovateľské kapacity na demolačný odpad. Ak by sa pri ďalších rokovaniach zistilo, že ich je nedostatok, spraví z toho envirorezort závery.

Riaditeľ sekcie obehového hospodárstva ministerstva životného prostredia Rastislav Zamboj skonštatoval, že zmeny sa nijako nedotknú bežného človeka. V prípade rekonštrukcie bytového jadra by za vzniknuté odpady mala zodpovedať firma, ktorú si osoba najme. "Všetok odpad, rozbité kachličky, vaňu, kúsky tehál si zhotoviteľ musí odniesť," poukázal Zamboj. Dodal, že v prípade svojpomocnej opravy domu môže človek odniesť demolačný odpad na zberný dvor v obci alebo mestskej časti.

Novelu zákona o odpadoch posunuli v stredu (4. 5.) poslanci Národnej rady SR do druhého čítania. Vyplýva z nej, že najmenej 70 percent hmotnosti nie nebezpečného stavebného a demolačného odpadu by sa malo opätovne použiť alebo zrecyklovať. K dispozícii by malo byť aj iné zhodnotenie materiálu, pri ktorom sa ako náhrada používa odpad. Prijatie reformy nakladania so stavebným odpadom je súčasťou Plánu obnovy a odolnosti SR.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.04.2016
Lehoty v novom zákone o odpadoch sa posúvať nebudú
Parlament odmietol novelu zákona o odpadoch z dielne Anny Zemanovej z SaS.
viac
23.03.2017
Potravinári sa sťažujú na činnosť OZV. Nedorozumenie...?
„Nerozumieme, prečo výrobcovia, ktorí si zakladajú a vlastnia OZV, majú potrebu sa od ich činnosti dištancovať,“ reagoval hovorca MŽP SR Tomáš Ferenčák na zástupcov Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Potravinárskej komory Slovenska.
viac
19.10.2017
Poslanci NR SR schválili novelu zákona o odpadoch
Po novele zákona o ovzduší včera (18. 10.) poslanci parlamentu schválili aj druhý pilier ochrany zdravia obyvateľov a životného prostredia na Slovensku – aplikačnú novelu zákona o odpadoch. Tá zlepšuje systém nakladania s odpadmi, tak aby sa oplatilo na Slovensku triediť a recyklovať.
viac
01.02.2022
Aspoň 70 percent nie nebezpečného stavebného odpadu by sa malo zrecyklovať
Najmenej 70 percent hmotnosti nie nebezpečného stavebného a demolačného odpadu by sa malo opätovne použiť alebo zrecyklovať. K dispozícii by malo byť aj iné zhodnotenie materiálu zasypávaním, pri ktorom sa ako náhrada za iné materiály používa odpad.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %