Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
09.03.2024 10:55

Časť lesoparku s náučným chodníkom pod hradom zrekonštruujú


Ilustračná snímka mesto Stará Ľubovňa


Časť lesoparku v Starej Ľubovni zrekonštruujú, s prácami chce mesto začať čo najskôr. Pre TASR to uviedol primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. V rámci projektu sa v lokalite neďaleko hradného komplexu kompletne obnoví náučný chodník, vytvoria sa nové stanovištia a pribudne aj vyhliadka.


"Takou novinkou bude lesný tobogan a zároveň sprístupníme aj miesta, ktoré doteraz nebolo možné navštíviť. Je to napríklad Dračia skala, kde vybudujeme špeciálnu vyhliadkovú plošinu," priblížil primátor. Práce chcú zrealizovať ešte v tomto roku, mesto disponuje stavebným povolením a zhotoviteľa stavby aktuálne vyberá. Práce by mali podľa pripraveného projektu trvať zhruba štyri mesiace.         

"Mestská spoločnosť Ekos získala na tento účel finančné prostriedky z Pôdohospodárskej platobnej agentúry, kde sa predmetná výzva týkala projektov na rekreačný účel v mestských lesoch," uviedol Tomko s tým, že financovanie projektu je vo výške 100 percent nákladov. Mestská organizácia naň získala dotáciu takmer 350.000 eur.

Lesopark využívajú podľa primátora najmä domáci obyvatelia, keďže sa však nachádza v bezprostrednej blízkosti Ľubovnianskeho hradu, navštevujú ho aj turisti zo Slovenska či zahraničia. Cieľom mesta je, aby náučný chodník vo väčšej miere po rekonštrukcii využívali aj žiaci miestnych škôl na poznávanie lesnej fauny a flóry.

Autor: (TASR)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.03.2018
ZUŠ Jána Melkoviča čaká komplexná vonkajšia rekonštrukcia
Dnes, 15. marca 2018, Slovenská inovačná a energetická agentúra, ako sprostredkovateľský orgán pre Operačný program Kvalita životného prostredia, doručila Mestu Stará Ľubovňa rozhodnutie o schválení nenávratného finančného príspevku vo výške 240 421 eur na rekonštrukciu ZUŠ Jána Melkoviča.
viac
27.05.2018
Prvá fáza rekonštrukcie pasáže zahájená
Mesto Stará Ľubovňa začína s komplexnou rekonštrukciou pasáže v pamiatkovej zóne. Tá sa uskutoční v dvoch fázach. Prvá fáza je zameraná na opravu existujúceho podchodu a zadnej časti mestského paláca.
viac
29.12.2018
V dvoch miestnych základných školách obnovili kotolne
V Starej Ľubovni nedávno zrekonštruovali kotolne v dvoch tamojších základných školách (ZŠ), ktoré boli v havarijnom stave. Prednosta ľubovnianskeho Mestského úradu Alex Solár informoval, že ešte začiatkom novembra radnica vyhlásila verejné obstarávanie.
viac
07.01.2022
Hrad sa chystá na obnovu i stretnutie potomkov majiteľov
V júni tohto roku chcú na Ľubovnianskom hrade začať so záchranou a rekonštrukciou severovýchodnej hradby a tretieho nádvoria. Riaditeľ Ľubovnianskeho múzea Dalibor Mikulík zároveň potvrdil, že na jar sa chystajú skontrolovať všetky obvodové hradby a murivo.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %