Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
03.08.2020 11:55

Centrálna úradná elektronická tabuľa (CUET) Ako povinnosť zjednodušiť?


Ilustračný graf


Podľa §34, odseku zákona č. 305/2013 Z. z. o e-Governmente ukladá povinnosť orgánom verejnej moci (OVM) zverejňovať úradné elektronické dokumenty na Centrálnej úradnej elektronickej tabuli (CUET)


Centrálna úradná elektronická tabuľa sa nachádza na ústrednom portáli verejných služieb www.slovensko.sk K povinnostiam, ktoré OVM majú, pribudla od roku 2018 ďalšia legislatívna povinnosť, a to zverejniť dokumenty, ktoré zverejnia na úradnej tabuli, verejnou vyhláškou, na webovom sídle (webovej stránke) alebo iným obdobným spôsobom, v ten istý deň zverejniť daný dokument aj na CUETe.

Automatizácia zverejňovania na CUET

OVM na zverejňovanie dokumentov môže používať bezodplatne ústredný portál cuet.slovensko.sk, čo pri väčšine samospráv predstavuje dvojitú prácu. Najskôr administrátor stránky zverejní dokument na webovej stránke, následne sa prihlási na portál cuet.slovensko.sk a dokument opäť pridá a zverejní. Automatizácia procesov je aj v tomto prípade cestou k zjednodušeniu práce, čo vedie hlavne k úspore času zamestnancov. Na základe dopytu samospráv sme pre administrátorov proces zverejňovania dokumentov na CUET zjednodušili a uľahčili. V rámci tvorby webových stránok pre samosprávy spoločnosť WEBY GROUP doprogramovala užívateľsky pohodlné zverejňovanie úradných elektronických dokumentov na CUET, doslova na jeden klik.

V praxi to prebieha nasledovne

Administrátor webovej stránky pridá úradný elektronický dokument v príslušnom module pre zverejnenie na web. Následne pridaný úradný elektronický dokument jedným klikom odošle priamo na ústredný portál cuet.slovensko.sk. Redakčný systém pre webovú stránku od WEBY GROUP, s.r.o. navyše obsahuje MULTIKANÁLOVÚ KOMUNIKÁCIU s občanmi. Jedná sa o jednoduché rozšírenie služieb, prostredníctvom ktorých administrátor aktuálne pridané oznamy na web, zdieľa jedným klikom na sociálne siete a zároveň do newslettra, priamo na mail občanovi. Pre urgentné správy je možné použiť SMS hlásnik.

Pohľad zo samosprávy

Teší nás, že naša práca má význam a pomáha, o čom svedčí aj spätná väzba:

„Obec Hliník nad Hronom využíva služby spoločnosti WEBYGROUP od roku 2007, pričom máme za sebou viacero úspešných zmien na webovom sídle. Okrem toho sme na prelome jesene a zimy 2019 začali intenzívne spolupracovať na pilotnom systéme automatického preklápania povinne zverejňovaných informácií z webového sídla na tzv. CUET (Centrálna úradná elektronická tabuľa) na slovensko.sk. Úspešne využívame automatizované prepojenie nášho webového sídla wwww.hliniknadhronom.sk na zverejňovanie informácií na CUET jednoduchým spôsobom bez zbytočného prihlasovania sa na iný portál. Dosiahli sme spoločne to, po čom túžili všetci zodpovední zamestnanci samospráv, ktorí majú povinnosť zverejňovať dokumenty na svojich webových sídlach.

Ing. Slavomír Hlinka, prednosta  OcÚ, Hliník nad Hronom“

Ako povinnosť zjednodušiť?

V prípade záujmu o úsporu času a financií, pomocou automatizácie procesov spojených s webovou stránkou a plnením zákonných povinností, Vám radi podáme bližšie informácie na osobnom stretnutí, priamo u Vás na úrade. Kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu: surova@webygroup.sk alebo telefónom 045 222 1777.

 

Autor: Miriam Surová, obchodná riaditeľka, WEBY GROUP, s. r. o.


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.01.2018
V centrálnej zóne mesta Skalica pribudol infokiosk
V Pamiatkovej zóne mesta Skalica od soboty nájdu turisti, ale aj obyvatelia mesta infokiosk. Návštevníkom mesta poskytne informácie o atraktívnych cieľoch v Skalici a na Záhorí, domácim poslúži ako elektronická úradná tabuľa. Nachádza sa na Námestí slobody, pred budovou Gymnázia F.V. Sasinka.
viac
20.04.2020
Vláda chce, aby starostovia, primátori a župani zverejňovali majetkové priznania
Zverejňovanie majetkových priznaní starostov, primátorov a predsedov samosprávnych krajov, zjednodušené pravidlá miestneho referenda aj právo verejnosti zúčastňovať sa na zasadnutí poradných orgánov samosprávy.
viac
16.06.2020
Väčšina samospráv komunikuje elektronicky
Výrazný počet samospráv komunikuje elektronicky a rozumie všetkým povinnostiam vykonávaným elektronickou formou, ktoré sú nevyhnutné pre zabezpečenie výkonu verejnej moci. Aj to vyplýva z nedávneho prieskumu Združenia miest a obcí Slovenska.
viac
27.09.2023
ZMOS kritizuje povinnosť zabezpečiť externý defibrilátor v obciach
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) kritizuje povinnosť zabezpečiť aspoň jeden funkčný automatický externý defibrilátor (AED) v obciach nad 500 obyvateľov. Od septembra ju priniesla zmena v zákone o obecnom zriadení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %