Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
20.04.2020 01:20

Vláda chce, aby starostovia, primátori a župani zverejňovali majetkové priznania


Na snímke zľava ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽaNO), predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO), predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ján Mičovský (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po 12. rokovaní vlády SR v Bratislave 19. apríla 2020. Snímka zdroj: (tasr).


Zverejňovanie majetkových priznaní starostov, primátorov a predsedov samosprávnych krajov, zjednodušené pravidlá miestneho referenda aj právo verejnosti zúčastňovať sa na zasadnutí poradných orgánov samosprávy.


Uvádza to vláda vo svojom programovom vyhlásení (PVV), ktoré kabinet schválil na rokovaní v nedeľu.

„Nástrojom na zvýšenie verejnej kontroly a miery vedomostí o samospráve je zverejňovanie dát, najmä ekonomických a legislatívnych, s ktorými úrady pracujú,” uvádza PVV. Vláda tak zavedie povinné zverejňovanie podkladových materiálov na rozhodovanie samospráv. Zjednodušiť chce kabinet Igora Matoviča aj pravidlá konania miestneho referenda a verejného zhromaždenia obyvateľov obce. Uľahčiť by sa malo aj využitie petičného práva v samospráve.

Zaviesť chce vláda aj elektronickú úradnú tabuľu s archívom. „Je dôležité mať možnosť sledovať jednotlivé správne konania aj do minulosti,” vysvetľuje PVV.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.03.2016
Majetkové priznania primátorov, starostov a poslancov mestských zastupiteľstiev
Blíži sa 31. marec, a to je čas, kedy si musia starostovia obcí/primátori miest/starostovia mestských častí v Bratislave a v Košiciach, ale aj poslanci splniť povinnosť o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov v znení ústavného zákona č.545/2005 Z. z.
viac
18.05.2017
Prvý deň rokovania 28. snemu ZMOS
V bratislavskej Inchebe sa v stredu 17. mája popoludní začalo rokovanie 28. snemu Združenia miest a obcí Slovenska. Ústredné heslo rokovania tentoraz znie: Obhajujeme decentralizáciu, podporujeme modernizáciu.
viac
03.08.2020
Centrálna úradná elektronická tabuľa (CUET) Ako povinnosť zjednodušiť?
Podľa §34, odseku zákona č. 305/2013 Z. z. o e-Governmente ukladá povinnosť orgánom verejnej moci (OVM) zverejňovať úradné elektronické dokumenty na Centrálnej úradnej elektronickej tabuli (CUET)
viac
15.10.2021
Starostovia za KDH vyzývajú vládu, aby s nimi komunikovala
Starostovia obcí a miest za mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyzývajú vládu SR, aby s nimi komunikovala a neobchádzala ich. Ako tvrdia, témy ako je plánovaná reforma nemocníc alebo súdna mapa mohli byť lepšie komunikované, a tak prijaté verejnosťou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %