Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
16.09.2022 03:20

Cez aplikáciu NKÚ si môžu občania pred voľbami preveriť, ako hospodári ich obec


Ilustračná snímka: (tasr).


Cez bezplatnú aplikáciu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR si môžu občania pred voľbami preveriť, ako hospodári ich obec či mesto s verejnými prostriedkami.


Aplikácia MuMAP (Municipalities on Map) dáva do pozornosti aj čerpanie fondov Európskej únie či nedostatky, na ktoré prišli miestni kontrolóri. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

"Záujem ľudí a ich citlivosť na spravovanie vecí verejných sa prirodzene zvyšuje s blížiacim sa termínom volieb. Je našou povinnosťou prispievať k lepšej informovanosti o správe verejných financií a hospodárení s nimi," vysvetlil podpredseda NKÚ Jaroslav Ivančo.

Na stránke mumap.nkusr.sk sú na jednom mieste zhrnuté dáta o príjmoch a výdavkoch 2924 samospráv, ako aj informácie, koľko peňazí bolo obci poskytnutých a následne ňou čerpaných z fondov EÚ. "Nájdu tam aj výsledky kontrol realizovaných od roku 2012 s viac ako 18.000 zisteniami, na ktoré upozornili kontrolóri NKÚ," priblížila Bolech Dobáková. Cez pár klikov si dokážu občania už druhý rok urobiť obraz o finančnej kondícii a o spravovaní peňazí samosprávy, v ktorej žijú či pracujú.

Novinkou MuMAP-u je vytvorenie mapky s prehľadom príjemcov poskytnutých peňazí z projektov Prvej pomoci počas pandémie COVID-19. "Dáta o kontrolách a vecných zisteniach dopĺňa kontrolný úrad priebežne, spravidla vždy po uzavretí kontroly alebo po prijatí opatrení jednotlivými subjektmi," doplnila hovorkyňa.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
16.07.2020
Interaktívny analytický nástroj na kontrolu samosprávy
Najvyšší kontrolný úrad SR sprístupnil na svojej web stránke interaktívny analytický nástroj na kontrolu miestnej samosprávy.
viac
16.10.2020
Podiel samospráv na verejných vodovodoch by nemal ísť do súkromných rúk
Prevod majetkovej účasti štátu, samosprávneho kraja alebo obce na prevádzke verejných vodovodov či kanalizácií by sa mal obmedziť. Zamedziť by sa malo jeho prevodu do súkromných rúk, ostať by mal vo verejnom záujme.
viac
19.07.2021
Skontrolujte svoju samosprávu vďaka MuMAP - aplikácii NKÚ
Interaktívna mapa Slovenska s aktuálnymi zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) v mestách a obciach je už viac ako rok dostupná pre širokú verejnosť vďaka aplikácii MuMAP (z anglického Municipalities on Map) na webe nku.gov.sk.
viac
10.08.2021
Letné štúdio 2021 s MuMap tímom
V ďalšej časti Letného štúdia 2021 Vám tím aplikácie MuMap - interaktívnej mapy Slovenska s aktuálnymi zisteniami Najvyššieho kontrolného úradu v mestách a obciach - predstaví aktuálne vylepšenia a zdokonalenia aplikácie vo viacerých smeroch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %