Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
28.03.2024 01:05

Ďakujeme všetkým našim učiteľom v každom kúte Slovenska


obecne-noviny

Ilustračná snímka


Združenie miest a obcí Slovenska pri príležitosti dnešného Dňa učiteľov ďakuje všetkým učiteľkám a učiteľom i zamestnancom materských, základných, umeleckých, jazykový a špecializovaných škôl, ako aj stredných a vysokých škôl.


Ďakujeme im za ich prácu, nasadenie a trpezlivosť vzdelávať a za ich podiel na práci pre budúcnosť našej spoločnosti. Poďakovanie, ale i rešpekt a úcta im patrí počas celého roka.

Uvedomujem si, že práca každého učiteľa ďaleko prevyšuje hranice školy a zasahuje do všetkých oblastí bežného života. Napriek tomu, že práca pedagóga je často zložitá a neľahká, ba niekedy aj nevďačná a nedocenená zostávajú  jej verní. Je to dôkazom toho, že úlohu učiteľa nevnímajú len ako zamestnanie, ale predovšetkým ako svoje poslanie. A za to im patrí veľká vďaka. 

Aj v dnešných dňoch prebiehajú na školách podujatia, ktorých cieľom je oceniť prácu učiteľov a poďakovať sa za nasadenie v prospech našej spoločnosti, ktoré je dnes nielen o povinnom, ale aj vlastnom a iniciatívnom nasadení a využívaní príležitosti, výziev a možnosti dnešných výdobytkov s cieľom motivovať deti a mládež učiť a vzdelávať sa.

Združenie miest a obcí Slovenska podporuje aj neformálne vzdelávanie na úseku školstva, rôzne vzdelávacie, záujmové i športové aktivity, ktoré sú prínosom pre deti v našich mestách a obciach. Napríklad podporuje zriaďovanie fondu na podporu tematického vzdelávania pre základné a stredné školy v mestách, spolupracuje so Športovou akadémiou Mateja Tótha, Asociáciou pre mládež, vedu a techniku (AMAVET), či Úradom komisára pre deti.

Mestá a obce sú najpočetnejším zriaďovateľom škôl a školských zariadení počas povinnej školskej dochádzky, čo odôvodňuje dôležitosť tejto ich samosprávnej kompetencie. Úsek školstva v miestnej územnej samospráve je významný aj z hľadiska objemu financií, ktoré sa v rámci výnosu z podielových daní prerozdeľujú medzi obce podľa objemu príslušných výkonov.

Sviatok všetkých učiteľov sa začal oslavovať v roku 1955. Rozhodla o tom československá vláda a tento veľký deň pripadol práve na 28. marec, v deň narodenia pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského, významného pedagóga a tvorcu systému pedagogiky ako vedy.

 

Autor: Jozef Božik, predseda ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
23.10.2023
Predseda ZMOS Jozef Božik na slávnostnom sneme Matice slovenskej
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a primátor mesta Partizánske Jozef Božik sa zúčastnil na slávnostnom sneme Matice slovenskej, ktorá si pripomína 160. výročie založenia.
viac
21.11.2023
Predseda ZMOS Jozef Božik sa zúčastnil na konferencii Jesenná ITAPA 2023
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik bol hosťom najväčšej konferencie o digitalizácii a moderných technológiách na Slovensku Jesenná ITAPA 2023, ktorá sa 20. – 23. novembra 2023 koná v Bratislave.
viac
23.11.2023
Jozef Božik rokoval s predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom
S predsedom Konferencie biskupov Slovenska Bernardom Boberom, s rektorom Katolíckej univerzity v Ružomberku Jaroslavom Demkom a s kvestorom Katolíckej univerzity Jánom Kamoďom rokoval predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.
viac
25.01.2024
Jozef Božik rokoval so zástupcami samospráv z okresu Bánovce nad Bebravou
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik absolvoval rokovanie s kolegami zo samospráv z okresu Bánovce nad Bebravou.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %