Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
03.02.2021 09:20

Developer vyhlásil súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj


Snímka zdroj: (JTRE).


Developer J&T Real Estate (JTRE) vyhlásil v spolupráci so Stavebnou fakultou a Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity v Bratislave i Katedrou architektonickej tvorby Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave študentskú súťaž na najlepší návrh pešieho mosta cez Dunaj.


Ten má v budúcnosti medzi Starým mostom a Mostom Apollo spojiť centrálne námestie budúcej štvrte Nové Lido s Námestím M. R. Štefánika.

Študenti sa môžu prihlásiť do 1. marca a na vypracovanie návrhov majú takmer tri mesiace. „Súťažné návrhy bude hodnotiť porota zložená zo zástupcov mesta a dotknutých mestských častí, zástupcov vyhlasovateľa a zúčastnených škôl, architektov a urbanistov pracujúcich na projektoch štvrtí Eurovea City a Nové Lido,” uviedol hovorca JTRE Daniel Suchý.

Súťaž o návrh promenádneho mosta nebude podľa investora verejným obstarávaním, ale ideovou súťažou určenou pre študentov odborov architektúra, inžinierske konštrukcie a mosty, stavebné inžinierstvo. Študenti majú spracovať architektonicko-konštrukčný návrh mosta pre peších, ktorý bude verejným promenádnym, komunikačným a pobytovým priestorom prepájajúcim hlavné námestia nábrežných zón novej časti centra mesta na oboch brehoch Dunaja.

„Cieľom spolupráce JTRE so školami formou súťaže návrhov je umožniť študentom vyskúšať si reálne projekty a lepšie sa tak pripraviť na budúcu prax, my zas získame pohľad budúcich kolegov na rozvoj mesta. V spolupráci s univerzitami vzdelávajúcimi stavbárov a architektov budeme radi pokračovať aj v budúcnosti,” uviedol výkonný riaditeľ JTRE Pavel Pelikán.

Projektový manažér Nového Lida Silvio Kičina tvrdí, že navrhujú, aby išlo o promenádny most, z ktorého budú mať ľudia panoramatický výhľad na obe strany Bratislavy. Lávka by podľa neho mala byť bezbariérová a jednoduchá. „Mala by pozdvihovať priestor a umožňovať výhľad na symboly mesta a Slovenska,” skonštatoval. Definitívna podoba promenádneho mosta ešte nie je jasná. Most však musí splniť limity protipovodňovej ochrany, záväzné požiadavky správcu toku a vodnej cesty a požiadavky príslušných technických noriem a predpisov.

Nové Lido má vyrásť na petržalskom brehu Dunaja medzi Starým mostom a Mostom Apollo. Investor sľubuje obnovenú dunajskú pláž, nové parky, námestia a mestský bulvár. Taktiež pestrú ponuku bývania, pracovných príležitostí a služieb.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.06.2016
Vajnory vyhlásili architektonickú súťaž na športovú halu
Bratislavská mestská časť Vajnory vyhlásila urbanisticko-architektonickú súťaž na športovú halu v lokalite Alviano.
viac
06.02.2017
Navrhnite osobnosti na Cenu primátora 2017
Bratislavčania môžu aj tento rok navrhnúť osobnosti na Cenu primátora 2017. Najvyššie samosprávne ocenenie bude významným Bratislavčanom udelené už po 25-krát počas galaprogramu, ktorý tradične odštartuje aprílové dni samosprávy „Bratislava pre všetkých“.
viac
29.03.2019
Petržalka bude mať nové logo, návrh obsahuje Dunaj, strom a ikonický panelák
Mestská časť Bratislava-Petržalka bude mať moderné logo. Petržalka doteraz svoje logo nemala, mala iba historický erb. Súťaž grafických dizajnérov vyhralo logo Juraja Hatlasa z Trenčína, ktoré v sebe zahŕňa tri symboly – Dunaj, strom a ikonický panelák.
viac
03.11.2020
UK plánuje obnoviť študentský klub Unique v Mlynskej doline
Univerzita Komenského (UK) v Bratislave plánuje obnoviť klub Unique vo Vysokoškolskom meste Ľudovíta Štúra v Mlynskej doline.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %