Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
30.05.2023 09:30

Dobšinského rozprávkový Gemer prinesie divadelné predstavenia i besedy


Ilustračná snímka: (tasr).


V poradí 28. ročník podujatia s názvom Dobšinského rozprávkový Gemer prinesie do Domu kultúry v Rimavskej Sobote v utorok a stredu (30. - 31. 5.) divadelné predstavenia, prednášky, besedy i čítanie rozprávok.


Na svojej oficiálnej webovej stránke o tom informovalo Mestské kultúrne stredisko (MsKS) v Rimavskej Sobote.

Aktuálny ročník podujatia bude tematicky venovaný Dobšinskému ako rozprávkarovi a propagátorovi ľudovej slovesnosti a ľudovým inšpiráciám v jeho odkaze. Súčasťou programu bude napríklad divadelné predstavenie rozprávky Trojruža, tvorivá tanečná dielňa, výtvarný workshop, čítanie rozprávok v materských školách či viaceré besedy a prednášky.

"Cieľom podujatia je formovať osobnosť detí a mládeže prostredníctvom rozprávky. Počuté slovo u detí, rozprávka, podnecuje rozvoj fantázie, citové a vôľové reakcie, učí poznávať silu dobra, šľachetnosť, pracovitosť a skromnosť, poznanie, že sily zla musia byť vždy potrestané a za spravodlivosť treba bojovať," uviedli organizátori. Podujatie má tiež u žiakov posilniť príslušnosť k tradíciám, regiónu, významným osobnostiam a podporovať mladých začínajúcich autorov k tvorbe rozprávok.

Dobšinského rozprávkový Gemer organizuje MsKS v spolupráci s materskými a základnými školami v Rimavskej Sobote. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.09.2022
V Rimavskej Bani pribudol nový náučný chodník s tematikou SNP
V Rimavskej Bani v okrese Rimavská Sobota pribudol nový náučný chodník s piatimi zastávkami, ktorý návštevníkom približuje tunajšie boje z obdobia Slovenského národného povstania (SNP).
viac
03.01.2023
Na Bojnický zámok sa vrátia strašidlá, múzeum vyhlásilo autorskú súťaž
Slovenské národné múzeum (SNM)- Múzeum Bojnice pripravuje podujatie, ktorým na Bojnický zámok prinavráti duchov a strašidlá. Na zabezpečenie prvého ročníka Strašidelného zámku vyhlásilo autorskú súťaž.
viac
10.02.2023
Mesto bude v roku 2023 hospodáriť s rozpočtom viac ako 25 miliónov eur
Mesto Rimavská Sobota bude v roku 2023 hospodáriť s rozpočtom vo výške 25 328 667 eur. Návrh rozpočtu schválili poslanci mesta na pondelňajšom (6. 2.) zasadnutí mestského zastupiteľstva (MsZ). Za hlasovalo 14 z 18 prítomných mestských poslancov.
viac
05.10.2023
Mesto plánuje rekonštruovať ZŠ P. Dobšinského i MŠ na Hatvaniho ulici
Mesto Rimavská Sobota plánuje rekonštrukciu Základnej školy Pavla Dobšinského a materskej školy na Ulici I. Hatvaniho. Poslanci mesta na utorňajšom (3. 10.) zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili spolufinancovanie projektov, na ktoré škola i škôlka získali zdroje z Environmentálneho fondu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %