Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.06.2020 08:50

Dostávame sa do obdobia, keď vo vzduchu bude prevažovať peľ bylín


Lipa.


V uplynulých dňoch dominoval v ovzduší na celom území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých a peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých. Peľ ihličnanov dosahoval najvyššie koncentrácie najmä na strednom, severnom a východnom Slovensku.


Alergologicky významné koncentrácie peľu duba a buka zachytili monitorovacie stanice už len na strednom Slovensku. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, v Bratislave, v Košiciach a v Nitre. Peľ ihličnanov v najvyšších koncentráciách zachytili v Žiline, v Banskej Bystrici a v Košiciach. V ovzduší sa ešte vyskytoval peľ duba, buka, javora, orecha, pagaštanu, agátu, lipy, bazy, pŕhľavovitých, skorocelu a štiavu. Spóry húb (plesní) zastúpené prevažne rodom Cladospórium dosahovali vyššie denné koncentrácie.

„Peľ tráv z čeľade lipnicovitých ostáva v pozícii najsilnejšieho a najvýznamnejšieho alergénu až do polovice júla. Alergologicky významné koncentrácie dosiahne na celom území Slovenska. Denné koncentrácie peľu ihličnanov výrazne poklesnú už aj na strednom a severnom Slovensku. V ovzduší sa okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať peľ agátu, javora, orecha, pagaštanu, bazy, lipy, skorocelu, štiavu a pŕhľavovitých. Postupne ubúda peľ drevín a dostávame sa do obdobia, keď bude v ovzduší prevažovať peľ bylín“, uviedla RNDr. Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie RÚVZ v Banskej Bystrici, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby (PIS) v SR. Dodala, že výška denných hladín peľu je ovplyvňovaná nočným ochladením a zrážkovou činnosťou.

Autor: (Mária TOLNAYOVÁ, hovorkyňa RÚVZ B. Bystrica)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.02.2020
Na celom území Slovenska sa očakávajú až veľmi vysoké koncentrácie peľu
V uplynulom týždni na celom území Slovenska dominoval peľ jelše a liesky – prvých najsilnejších alergénov jarných mesiacov. Najvyššie hladiny peľu v ovzduší zaznamenala monitorovacia stanica v Bratislave, Banskej Bystrici, Nitre, Žiline a v Trnave.
viac
27.03.2020
Peľová sezóna jelše a liesky pomaly končí, pribúda však peľ brezy
Pomaly sa rozbieha peľová sezóna brezy, najsilnejšieho alergénu tohto obdobia.
viac
30.04.2020
Príroda sa ponáhľa, už je tu aj peľ lipnicovitých tráv
Druhové spektrum peľu v ovzduší sa v minulom týždni rozšírilo o peľ ihličnanov z čeľade borovicovitých a v teplejších oblastiach Slovenska aj o peľ pŕhľavovitých rastlín. Peľová sezóna brezy prešla svojim vrcholom, ale naďalej dosahovala veľmi vysoké denné koncentrácie na väčšine územia.
viac
22.08.2020
Vo vzduchu budú vysoké koncentrácie paliny, ambrózie, ale aj spór húb
Kým v týchto dňoch na celom území Slovenska v ovzduší dominuje ešte peľ slabšie alergizujúcej pŕhľavy, peľ tráv z čeľade lipnicovitých dosahoval už len nízke koncentrácie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %