Utorok 07.05.2024
Dnes má meniny 
Monika
°C
29.09.2023 05:05

ERASMUS aj v žilinskej nemocnici. Prax tu vykonávajú českí stredoškoláci


V žilinskej nemocnici praxujú aj budúci zdravotníci z Česka.


Žiaci Strednej zdravotníckej školy Hranice z Českej republiky absolvujú v rámci projektu ERASMUS+ dvojtýždňovú pracovnú stáž vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline.


Českí študenti zavítali do žilinskej nemocnice po štvrtýkrát a aktuálne vykonávajú ošetrovateľskú prax na oddelení dlhodobo chorých a v Dome ošetrovateľskej starostlivosti.

Ako informovala námestníčka pre ošetrovateľskú starostlivosť FNsP Žilina Gabriela Tvrdá, spolupráca so Strednou zdravotníckou školou v Hraniciach začala ešte v roku 2020. „Okrem slovenských stredoškolákov, ktorí u nás praxujú pravidelne, sa každoročne tešíme tiež na našich českých priateľov. Študenti z Hraníc sú mimoriadne šikovní, k praxi pristupujú zodpovedne, pacienti i personál si ich pochvaľujú a ceníme si, že nám takýmto spôsobom pomáhajú poskytovať kvalitnejšiu ošetrovateľskú starostlivosť,“ uviedla námestníčka žilinskej nemocnice s tým, že momentálne je na dvojtýždňovej pracovnej stáži desať žiakov študujúcich odbor Ošetrovateľ. „Venujú sa pomocným prácam v rámci ošetrovateľstva, pacientom pomáhajú pri jedle, hygiene, starajú sa o ich pomôcky, vybavenie a venujú sa ďalším úlohám na oddeleniach. Zároveň sú komunikatívni, čo je skvelé pre starších pacientov, ktorí sú radi za každú spoločnosť,“ priblížila G. Tvrdá.

Stredná zdravotnícka škola (SZŠ) v Hraniciach poskytuje možnosť praktického vzdelávania nielen v Česku, ale tiež v zahraničí. FNsP Žilina je jediným partnerom zo Slovenska. „Sme veľmi radi, že nám vedenie nemocnice vyšlo v ústrety a umožňuje našim žiakom absolvovať ošetrovateľskú prax na jej oddeleniach. Pre študentov je to veľká skúsenosť, majú možnosť zoznámiť sa s inými pracoviskami, inou organizáciou práce a vždy sa vracajú obohatení o nové poznatky a zážitky,“ zdôraznila riaditeľka SZŠ Hranice Hana Čamborová, podľa ktorej môžu budúci zdravotníci spoznať nielen prevádzku zdravotníckeho zariadenia, ale súčasne sa zoznamujú s krásami mesta Žilina a jeho okolia. „Ďakujeme za spoluprácu a rovnako trpezlivosť pri práci s našimi stredoškolákmi,“ doplnila H. Čamborová.

 

 

Autor: (ts-Lenka Záteková, hovorkyňa FNsP Žilina)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2020
Milión eur z Nadácie Kia Motors Slovakia zavŕšil dar pre žilinskú traumatológiu
Najnovším úspešným projektom za spolu 140-tisíc eur sa stal nákup moderného diagnostického prístroja na operačné sály úrazovej chirurgie a výmena okien na oddelení klinickej a radiačnej onkológie.
viac
18.07.2020
Jubilejná „tisícka“ padla v žilinskej pôrodnici o mesiac skôr
V Žilinskom kraji ostáva vzhľadom na počet pôrodov najobľúbenejšou pôrodnica Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline. Záujem stále rastie a tisícu tohtoročnú mamičku tu privítali dokonca už o mesiac skôr ako vlani.
viac
03.08.2021
Nemocnica modernizuje urologické operačné sály
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina realizuje vlastnými kapacitami komplexnú rekonštrukciu dvoch operačných sál oddelenia urológie.
viac
07.12.2023
Žilinská nemocnica obhájila 4. miesto v hodnotení nemocníc
Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina zaznamenala v aktuálnom hodnotení Nemocnice roka 2023 výrazné zlepšenie v hospodárení a operačných skúsenostiach lekárov. Aj vďaka tomu obhájila 4. miesto v kategórii fakultných a univerzitných nemocníc.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.10 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.16 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.74 %