Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
21.10.2020 03:20

Festival JAMA bude online, vystúpi aj umelá inteligencia


Banner.


V Banskej Štiavnici a v Banskej Belej sa počas víkendu uskutoční festival intermediálneho umenia JAMA, ktorý si pripomenie pamiatku slovenského výtvarníka a muzikológa Milana Adamčiaka.


V súvislosti s aktuálnou situáciou s pandémiou nového koronavírusu budú na podujatí chýbať diváci, sledovať ho však bude možné online. Informovala o tom Klára Hudáková z oddelenia marketingu Slovenskej národnej galérie, ktorá je partnerom festivalu.      

„Tohtoročnú JAMA sme sa rozhodli zrealizovať aj v súčasnej situácii, je pre nás totiž ideovo dôležité zachovať kontinuitu projektu. Aspoň symbolicky považujeme za podstatné každý rok oživiť odkaz Milana Adamčiaka v Banskej Štiavnici, Banskej Belej a ich okolí a uskutočniť práve tu živý program, ktorý s Adamčiakovou tvorbou komunikuje alebo na ňu nadväzuje,“ vysvetlila výkonná riaditeľka podujatia Eva Vozárová.      

Bohatý program okrem iného prinesie slovenskú premiéru zvukovej performance I Am Sitting In A Room amerického experimentátora Alvina Luciera. Súčasťou programu bude aj poézia slovenskej autorky Lizy Gennart, ktorá je v skutočnosti umelou inteligenciou vytvorenou Zuzanou Husárovou a Ľubomírom Panákom.      

Festival JAMA bude možné sledovať na sociálnych sieťach alebo na webovej stránke podujatia. Vysielaný nebude iba sprievodný program festivalu v podobe výstavy Martina Piačeka SAD: Stručný archív daru, ktorá bude slávnostne otvorená vo štvrtok (22. 10.) pred Galériou Jozefa Kollára v Banskej Štiavnici.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.09.2016
Amplión prinesie do mesta 40 programov na desiatich scénach
Banskú Štiavnicu čakajú tri dni plné divadelnej zábavy. S názvom Amplión sa tu dnes začína prvý festival kabaretných divadiel a pouličného umenia na Slovensku.
viac
21.09.2020
Bratislavské Hanusove dni sa budú venovať téme koreňov slovenskej identity
Po jarnej on-line verzii Bratislavských Hanusových dní (BHD) sa podujatie venujúce sa vzťahu kresťanskej a sekulárnej kultúry uskutoční na prelome septembra a októbra (25. 9. - 2. 10.).
viac
24.09.2020
Festival Prešov číta rád bude i v online priestore
Festival čítania s názvom Prešov číta rád organizuje Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava aj tento rok.
viac
03.12.2022
Handlovská kapustnica 2022! Poďte s nami rozdávať radosť chutne a ekologicky
Tradičné benefičné podujatie Handlovská kapustnica je späť v prezenčnej forme! Počas pandémie sa konali kapustnice po dva roky v komornej atmosfére podľa platných opatrení.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %