Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
27.10.2022 07:45

Inštitúcie žiadajú posun zavedenia úpravy odpadu, MŽP to neplánuje


Ilustračná snímka.


Zástupcovia samospráv a zberových spoločností žiadajú posunutie zavedenia úpravy odpadu pred jeho skládkovaním o dva roky, čiže od 1. januára 2025. Požadujú aj zriadenie krízového štábu, ktorý sa bude situáciou zaoberať.


Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR neplánuje termín znovu posúvať. V auguste zriadil pracovnú skupinu, a preto nepovažuje za efektívne založiť krízový štáb. Ak envirorezort nevyhovie posunutiu termínu, budú zástupcovia zvažovať vyhlásenie štrajkovej pohotovosti, prípadne ostrého štrajku.

Na mechanicko-biologickú úpravu je potrebná výstavba technologických zariadení, ktoré odpad dokážu stabilizovať, uviedlo Združenie miest a obcí Slovenska, Únia miest Slovenska, Zväz odpadového priemyslu, Združenie organizácií verejných prác a Asociácia podnikateľov v odpadovom hospodárstve. "Vyše 85 percent Slovenska totiž takéto technológie nemá, a to aj napriek tomu, že väčšina spoločností už podala projekty na výstavbu takýchto technologických zariadení," poukazujú inštitúcie. Za najväčší problém považujú, že štátna správa za dva roky projekty neposúdila a nevydala pre zariadenia stavebné povolenie.

MŽP pre TASR reagovalo, že mnohí prevádzkovatelia a obce sa na povinnosť nestihli pripraviť, pretože dúfali, že termín účinnosti sa ešte presunie. Envirorezort podľa vlastných slov viacnásobne rokoval s Európskou komisiou o odklade opatrenia alebo nájdení iných riešení v tejto situácii. "Stanovisko Európskej únie je jasné - európska legislatíva je záväzná pre všetky členské štáty a je nevyhnutné ju dodržiavať," zhodnotilo ministerstvo.

Od roku 2021 opakovane hovorí, že k ďalšiemu posunu už nepríde. Preto je podľa rezortu potrebné, aby si všetci prevádzkovatelia splnili svoje zákonné povinnosti. "Pokiaľ ich budú porušovať, MŽP a jeho podriadené organizácie budú postupovať v zmysle platnej legislatívy," skonštatoval.

Envirorezort aktuálne pracuje na poplatkovom nariadení, ktoré by výrazne zvýhodnilo mestá, obce a prevádzkovateľov, ktorí sa na povinnosť pripravili. Dosiahnutie cieľov stabilizovaného odpadu bude spoplatnené nižším zákonným poplatkom.

Zástupcovia samospráv a zberových spoločností zároveň poukazujú, že povinnosť spôsobí zdraženie systému nakladania s odpadom o 100 percent. To znamená, že obce a mestá budú musieť povinnosť obstarávať. "Proces verejného obstarávania u väčších obcí a temer všetkých miest trvá aj niekoľko mesiacov, takže je zrejmé, že žiadna obec či mesto už nestihne danú povinnosť obstarať, navyše ani nevie ako, keďže k danej povinnosti nebolo vydané žiadne usmernenie," poukázali. Inštitúcie tiež tvrdia, že Slovensko tak nebude môcť od nového roka odpad zneškodniť.

Slovensko zaviedlo povinnosť mechanicko-biologickej úpravy odpadu pred uložením na skládku od 1. januára 2021. Následne sa účinnosť zákona posunula na začiatok budúceho roka. Žiadny zmesový odpad, ktorý nie je upravený, tak v budúcnosti nebude môcť byť uložený na skládkach. Ide o fyzikálny, tepelný, chemický alebo biologický proces vrátane triedenia odpadu, ktorý zmení vlastnosti odpadu. Cieľom je zmenšiť jeho objem alebo znížiť jeho nebezpečné vlastnosti.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.03.2017
Európa nechce skládky odpadu (ani na Slovensku)
Poslanci Európskeho parlamentu (EP) veľkou väčšinou hlasov odporučili 14. marca členským štátom EU zmeny v legislatíve, podľa ktorých by mali do roku 2030 zvýšiť podiel odpadu určeného na recykláciu zo súčasného priemeru 44 na 70 percent.
viac
29.02.2020
Slovensko je v rámci EÚ jednou z krajín s najhorším ovzduším
V rámci Európskej únie (EÚ) patrí Slovensko medzi štyri krajiny s najhoršou kvalitou ovzdušia. Konštatuje to Európska komisia (EK) v Správe o Slovensku 2020.
viac
11.11.2022
ÚMS sa obrátila na premiéra pre zavedenie úpravy odpadu pred skládkovaním
Únia miest Slovenska (ÚMS) sa obrátila na premiéra Eduarda Hegera pre povinnosť úpravy odpadu pred ich uložením na skládku. Problémom je, že mestá na túto zmenu nie sú pripravené.
viac
29.11.2022
MŽP aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR aktuálne neplánuje prehodnotiť dátum zavedenia úpravy odpadu pred jeho uložením na skládku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %