Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
26.07.2017 01:30

Investor heliportu si nárokuje od mesta 2,7 milióna eur


Snímka zdroj: (tasr).


Investor súkromného heliportu pri Liptovskej Ondrašovej Cyril Fogaš zažaloval mesto Liptovský Mikuláš a žiada 2,7 milióna eur za to, že ho do dnešného dňa nemohol postaviť. Šesťročný spor tak aj naďalej pokračuje.


Investor plánoval heliport postaviť vedľa akvaparku neďaleko Liptovského Mikuláša. O začatie územného konania požiadal ešte v roku 2011. O dva roky neskôr zmenili mestskí poslanci po tlaku dotknutých občanov územný plán tak, aby výstavba heliportu v danej oblasti nebola možná.      

Po výmene primátorov v roku 2014 prejavil nový primátor Ján Blcháč vôľu s investorom diskutovať. Pri podpísaní mimosúdnej dohody investor prisľúbil, že od mesta nebude žiadať náhradu škody, ak magistrát prijme opatrenia, ktoré realizáciu projektu dovolia. Mimosúdnu dohodu neskôr mesto vyhlásilo za neplatnú.       

"Podal som žalobu na mesto Liptovský Mikuláš za nesprávny úradný postup a, samozrejme, aj za nedodržiavanie podmienok mimosúdnej dohody. Ja sa chcem ešte stále mimosúdne dohodnúť, ale je pre mňa nepochopiteľné, že so mnou nik z mesta nechce o vyrovnaní tohto problému komunikovať. Celú sumu odškodného z mimosúdnej dohody vo výške 2,7 milióna eur si už v tejto chvíli uplatňujeme," uviedol pre agentúru Fogaš.      

Ako uviedla hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková, radnica stále považuje mimosúdnu dohodu za neplatnú. "Pretože článok šesť tejto zmluvy obsahuje nevykonateľné skutočnosti. Pokiaľ sa vyšetrovanie neukončí, nebudeme sa k tejto problematike širšie vyjadrovať," reagovala s tým, že keď mesto zistilo možné pochybenie, dalo si vypracovať právnu analýzu, ktorá zmluvu vyhodnotila ako neplatnú od samého začiatku.      

Proti výstavbe vrtuľníkového letiska pri akvaparku bojovali obyvatelia a starostovia dotknutých obcí a tiež viacerí aktivisti. V prípade zasiahla aj vtedajšia verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Obavy, že pri prevádzke vrtuľníkov na vyhliadkové lety dochádza k prekračovaniu zákonom stanovených hladín hluku, sú podľa investora neopodstatnené. "Po dlhoročných peripetiách nám dal za pravdu aj Úrad verejného zdravotníctva v Žiline, podľa ktorého sú hladiny hluku spôsobované lietaním z pracovnej plochy v norme," vysvetlil.      

Aj napriek pretrvávajúcim problémom s úradmi Fogaš naďalej vykonáva vyhliadkové lety ponad Liptov z takzvanej pracovnej plochy.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.06.2016
Krupina nevie zastaviť výstavbu betonárne
Takmer 250 obyvateľov Krupiny sa v máji podpísalo pod petíciu proti výstavbe betonárne v areáli bývalého podniku Osivo na Ulici Osloboditeľov.
viac
12.06.2017
Šaľa rozbieha výstavbu troch bytových domov so 150 bytmi
Mesto Šaľa pripravuje výstavbu troch bytových domov. Súkromná spoločnosť, ktorá byty postaví, začala s prípravou a vyrovnávaním terénu a jeho čistením od náletových drevín.
viac
25.09.2017
Mesto Košice uspelo na ÚS SR v spore o kataster pozemkov pod U.S. Steel
V dlhoročnom spore o katastrálne územie pozemkov, na ktorých leží areál oceliarskej spoločnosti U.S. Steel Košice, rozhodol najnovšie Ústavný súd (ÚS) SR v prospech mesta Košice.
viac
15.05.2020
Nitrianska radnica sa pokúsi zabrániť výstavbe pri rieke
Takmer dve tisícky ľudí sa podpísali pod petíciu proti výstavbe na Parkovom nábreží v Nitre. Parcelu v centre mesta na brehu rieky Nitra predalo mesto ešte v roku 2007 za vyše 60 miliónov korún.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %