Piatok 26.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslava
°C
02.01.2023 02:25

J. Budaj: Zálohovanie nápojových obalov sa neustále vyvíja


Na snímke dočasne poverený minister životného prostredia SR Ján Budaj. Snímka zdroj: (tasr).


Zálohovanie nápojových obalov sa neustále vyvíja. Správca zálohového systému priebežne vylaďuje procesy, aby systém fungoval pre zákazníka pohodlne, motivačne a bez problémov.


V rozhovore to uviedol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj.

"O úspešnosti zálohového systému svedčí nielen neustále narastajúci počet odberných miest a následne vrátených obalov, ale aj to, že o skúsenosti slovenského Správcu zálohového systému a s ním aj o skúsenosti Ministerstva životného prostredia SR prejavujú záujem aj okolité krajiny," povedal Budaj.

Poukazuje, že plastové fľaše nekončia v mestách v kríkoch či pohodené pod lavičkami, zmizli aj z lesov, brehov riek, prírodných pláží či Vysokých Tatier. "Po tohtoročnom septembrovom čistení dobrovoľníci hlásili oveľa menej odpadu vo forme plastových fliaš," poznamenal šéf envirorezortu.

V nedeľu uplynul rok od spustenia zálohovania nápojových obalov. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90-percentnú návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
27.05.2020
PET fľaše by sa mohli zálohovať už v roku 2022
Zavedenie zálohovania jednorazových obalov by sa malo spustiť podľa pôvodného plánu v roku 2022. Zálohovanie sa odložilo na rok 2023 pre pandémiu koronavírusu.
viac
27.11.2021
Na ktoré nápojové obaly sa zálohovanie nebude vzťahovať?
Organizácia zodpovednosti výrobcov ENVI - PAK odpovedá na vaše otázky. Ak potrebujete poradiť v oblasti odpadov, napíšte nám, prosím, na adresu komunikacia@envipak.sk.
viac
20.01.2022
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo vyše 10 000 obalov
Od spustenia zálohovania sa zatiaľ vyzbieralo viac ako 10 000 nápojových obalov. Uviedla to riaditeľka pre vonkajšie vzťahy a komunikáciu Správcu zálohového systému Lucia Morvai. Zálohovanie nápojových fliaš a plechoviek sa podľa nej sľubne rozbieha.
viac
30.08.2022
Zmizli PET fľaše a plechovky z kontajnerov?
Od januára tohto roka Slovensko zálohuje. Väčšina PET fliaš a plechoviek uvedených na trh by teda mala končiť na odberných miestach v zálohomatoch a odtiaľ putovať na spracovanie k recyklátorovi.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %