Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
28.10.2022 09:30

Jedálne deťom varia z drahších potravín, dofinancuje ich mesto


Ilustračná snímka: (tasr).


Neustále rastúce ceny potravín sú dôvodom, prečo aj banskobystrická samospráva volá po úprave finančných pásiem, na základe ktorých sú zostavované jedálne lístky v základných a materských školách.


Potrebu ich zvýšenia pociťuje už niekoľko mesiacov. Informovala o tom hovorkyňa magistrátu Dominika Adamovičová.

Školské jedálne pripravujú už od polovice októbra stravu bez obavy z prekročenia stanovených finančných pásiem. Všetky výdavky navyše školským jedálňam dofinancuje mesto.

"Napriek limitovanému objemu financií na potraviny sa kuchárky v školských jedálňach zo všetkých síl snažili pripraviť našim deťom čo najkvalitnejšiu stravu. Jedálne sa zapájajú do celospoločenských programov, akými sú Školské ovocie alebo Školské mlieko, ktoré negatívne finančné dosahy zmierňujú a zároveň zvyšujú nutričnú hodnotu stravy," uviedla vedúca oddelenia ekonomiky mestského úradu Monika Kišová.

V prípade, ak by boli finančné pásma zvýšené, samosprávy budú mať do konca decembra tohto roka prechodné obdobie na to, aby mohli predložiť mestským zastupiteľstvám novelu všeobecne záväzných nariadení, ktorých súčasťou je ustanovenie výšky finančných pásiem.

Magistrát nechce ďalej čakať. Zdôraznil, že pripravil riešenie na zabezpečenie plnohodnotného stravovania detí aj bez zvýšenia finančných pásiem štátom. Financovať ho mieni z vlastných rezerv. Problematiku už prerokovali členovia komisie pre ekonomický rozvoj i mestská rada. Návrh riešenia, ktorý počíta s dofinancovaním potravín vo výške 40 000 eur, má byť predložený na rokovanie novembrového zasadnutia mestského zastupiteľstva.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.05.2019
Program Noci múzeí a galérií láka najmä rodiny s deťmi
Programy, ktoré majú za cieľ vtiahnuť do výstavných priestorov najmä rodičov s deťmi, ponúkajú počas sobotňajšieho večera a noci banskobystrické múzeá a galérie.
viac
18.11.2020
Do zberu šípok sa zapojilo takmer 1300 detí
Do štvrtého ročníka Zberu šípok spoločne s Lesmi SR sa zapojilo 217 tried v rámci 23 materských a základných škôl (ZŠ).
viac
15.08.2023
Zbierka školských potrieb pre chudobné deti potrvá do konca augusta
Aj tento rok organizuje Komunitné centrum Fončorda v Banskej Bystrici zbierku školských potrieb pre deti, ktorých rodičia si ich nemôžu dovoliť kúpiť. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti.
viac
12.01.2024
Bežkári si na pláži už nezalyžujú, zasnežili aspoň kopec pre deti
Bežkári si na mestskom okruhu v Banskej Bystrici už túto zimu nezalyžujú, ale na plážovom kúpalisku si od soboty (13. 1.) prídu na svoje aspoň deti. Informovala o tom v piatok na sociálnej sieti mestská organizácia Záhradnícke a rekreačné služby (ZAaRES).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %