Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
31.08.2022 11:40

Kaštieľ ožije po troch rokoch slávnosťami sv. Huberta


Známy kaštieľ vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica víta v týchto dňoch prvých návštevníkov po uvoľnení všetkých protipandemických opatrení a po rozsiahlej rekonštrukcii, realizovanej počas uplynulých dvoch rokov. Tento rok v máji si navyše múzeum, ktoré v kaštieli sídli, pripomenie 60 rokov, ktoré uplynuli od jeho založenia. Snímka zdroj: (tasr).


V areáli kaštieľa vo Svätom Antone v okrese Banská Štiavnica sa 3. a 4. septembra budú opäť po trojročnej prestávke konať celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni sv. Huberta.


Pôjde o jubilejný 30. ročník a ukážky práce poľovníkov prídu predviesť nielen slovenskí poľovníci, ale aj ich kolegovia zo zahraničia.

Ako informuje Jana Slaná z oddelenia marketingu Múzea vo Svätom Antone, hlavný program slávností sa nebude konať na nádvorí kaštieľa, ale netradične v zámockom parku. "Slávnostné otvorenie sa začne v sobotu o deviatej hodine poľovníckou hymnou v podaní sólistu Opery SND Otokara Kleina so sprievodom lesných rohov," uviedla.

V sobotu sa návštevníci môžu zapojiť do Hubertovskej kvapky krvi. Pripravené sú pre nich aj rôzne súťaže. "Svoju silu si môžu zmerať aj v hode flinty do žita," dodala Slaná.

Nebudú chýbať ukážky sokoliarov s preletom dravcov, Poľovnícky chodník – poľovníctvo pre deti, ukážky loveckej lukostreľby a taktiky lovu lukom, atraktívny rybolov a špeciality z rýb, výstavy poľovníckych psov. Deti zo ZŠ s MŠ F. Coburga vo Svätom Antone zahrajú detské divadielko Legendu o sv. Hubertovi. "V sobotu popoludní spoznáme aj majstra Slovenska vo vábení jeleňov a ostatnej zveri," pripomenula Slaná.

Návštevníkom bude sprístupnená historicko-poľovnícka expozícia, výstava Poľovnícka galéria, aj výstava Poľovníctvo vo fotografii. V sýpke bude inštalovaná Sieň úcty a slávy poľovníctva na Slovensku a výstava Tri desaťročia Hubertových slávností.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
29.08.2016
Poľovníci budú opäť oslavovať Dni sv. Huberta
Už po 26. raz sa v areáli svätoantonského kaštieľa uskutočnia celoslovenské poľovnícke slávnosti Dni svätého Huberta. Konať sa budú v prvý septembrový víkend (3. a 4. 9.)
viac
27.08.2018
Vrcholom Dní sv. Huberta budú majstrovstvá Európy vo vábení jeleňov
Areál svätoantonského kaštieľa privíta počas nasledujúceho víkendu (1. a 2. septembra) návštevníkov 28. ročníka Dní svätého Huberta. Vrcholom tohtoročných celoslovenských poľovníckych slávností budú 20. ME vo vábení jeleňov s medzinárodnou účasťou. Zúčastnia sa na nich vábiči z 13 štátov.
viac
07.09.2019
Celoslovenské poľovnícke slávnosti sa prvý raz uskutočnia v kaštieli v Betliari
Celoslovenské poľovnícke slávnosti – Dni svätého Huberta sa v tomto roku prvý raz uskutočnia v priestoroch andrássyovského kaštieľa v Betliari.
viac
31.08.2023
Svätý Anton: Dni sv. Huberta stavajú na tradícii, ale prinesú aj novinky
V duchu odkazu legendy o sv. Hubertovi, ktorá hovorí o tom, že zver sa má nielen loviť, ale najmä chrániť a pochopiť jej význam v prírode, sa ponesie nadchádzajúci 31. ročník celoslovenských poľovníckych slávností Dni sv. Huberta. Podujatie sa uskutoční v sobotu a nedeľu (2. - 3. 9.) v areáli Múzea
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %