Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.06.2017 11:55

Klasika sa scéne II.


Pozvánka.


Projekt Klasika na scéne II. nadväzuje na úspešný projekt Klasika na scéne, ktorý Turčianske kultúrne stredisko v Martine v zriaďovateľskej pôsobnosti ŽSK realizovalo v roku 2016.


Jeho druhým ročníkom si organizátori dávajú za cieľ pokračovať v sprístupňovaní žánru klasickej hudby v regióne, kde má jej tradícia pevné korene.

Pre priaznivcov hudby a umeleckého slova, ktoré je už tradične neoddeliteľnou súčasťou projektu, organizátori pripravili štyri hudobno-poetické stretnutia. Uskutočnia sa v mesiacoch jún (Omnia), júl (Mladé hlasy spievajú), august (Večer komornej hudby) a október 2017 (Hudba sveta). Odbornú garanciu nad projektom prevzala Emília Sadloňová.

Prvý z cyklu štyroch večerov s názvom Omnia sa uskutoční 15. júna 2017 o 18. hodine v sobášnej sieni Turčianskej galérie v Martine. Zvláštnosťou druhého ročníka je, že jednotlivé večery budú venované výrazným hudobným osobnostiam turčianskeho regiónu, ktoré prispeli ku kultúrnemu rozvoju hudobného umenia v celoslovenskom meradle.

Hudobno-poetický večer Omnia bude venovaný významnej osobnosti hudobnej kultúry - turčianskemu rodákovi, dirigentovi Štefanovi Sedlickému. V programe sa predstaví Fakultný miešaný spevácky zbor OMNIA, ktorý sa svojimi úspechmi radí medzi popredné slovenské spevácke zbory (v roku 2014 zbor získal dve zlaté medaily na medzinárodnej, svetovej súťaži World Choir Games v Rige). Dirigentkou zboru je Monika Bažíková, ktorá parí medzi výrazné osobnosti súčasného dirigentského umenia a absolventov Štefana Sedlického. V programe zaznie výber zo slovenskej i svetovej zborovej literatúry.

Poetické slovo prednesú študentky druhého ročníka Súkromného hudobno-dramatického konzervatória v Martine Kristína Babicová, Eva Gríbová, Kristína Hrušková a študentka tretieho ročníka Brigita Vrábeľová pod vedením divadelnej režisérky a pedagogičky Zuzany Galkovej.

Projekt Klasika na scéne II. je podporený z verejných zdrojov poskytnutých Fondom na podporu umenia a spolufinancovaný s podporou Žilinského samosprávneho kraja. Spoluorganizátorom projektu je Turčianska galéria v Martine.

 

Autor: (Vladimír ŠLEPEC, Turčianske kultúrne stredisko v Martine)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.01.2017
OTS: Je to vo vašich rukách!
Výzva pre neziskové organizácie, aby sa opäť prihlásili do programu na podporu miestnych komunít „Vy rozhodujete, my pomáhame“.
viac
16.02.2017
Kultúrny február uzavrú tradičné fašiangové oslavy
Aj koncom februára majú múzeá, galérie, divadlá, kultúrne strediská, knižnice či hvezdáreň v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravenú lákavú ponuku podujatí pre návštevníkov i obyvateľov Žilinskej župy.
viac
05.05.2017
Adamcove dni 2017
Nadšenci zborového spievania sa stretnú už na XI. ročníku prehliadky speváckych zborov Adamcove dni v Kunsthalle/Hale umenia 6. mája o 17. hodine, aby si uctili pamiatku významného dirigenta, zbormajstra a hudobného skladateľa Vojtecha Adamca (1926 – 1973), ktorý sa zapísal do histórie Košíc.
viac
22.06.2017
Urban Art ovládne Bratislavu!
Už túto sobotu sa v Bratislave na 16 pódiách predstaví 40 umeleckých vystúpení a 14 neziskových organizácií. Nuda v Bratislave sa teda skončí už o necelé dva dni presne o 11:45 hod., kedy sa na Hlavnom námestí oficiálne začne prvý Urban Art Festival.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %