Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
10.11.2022 11:40

Kraj získal na rozvoj NP Muránska planina z plánu obnovy vyše 1,5 mil. eur


NP Muránska planina.


Organizácie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) získali na rozvoj Národného parku (NP) Muránska planina viac ako 1,5 milióna eur.


Tri projekty podporené z plánu obnovy sú zamerané na tvorbu a budovanie značky NP, rozvoj cykloturistiky i obnovu Coburgovského parku v Pohorelskej Maši. Informovala o tom hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Najviac financií z trojice projektov, a to viac ako 845 000 eur, získala obnova historického Coburgovského park, žiadateľom bola Rozvojová agentúra BBSK. Park sa nachádza v severnej časti Muránskej planiny v miestnej časti obce Pohorelá s názvom Pohorelská Maša a je súčasťou tematickej kultúrnej trasy Coburgovská železná cesta.

"V rámci tohto projektu bude revitalizovaná parková zeleň, obnovené pôvodné chodníky, vybudované osvetlenie, osadené lavičky, koše, infopanely a ďalšia drobná infraštruktúra," priblížila riaditeľka Rozvojovej agentúry BBSK Janka Pálková.

Súčasťou revitalizácie Coburgovského parku bude aj architektonické riešenie vstupnej brány, pôvodného mosta ponad rieku Hron a rekonštrukcia existujúceho mostíka ponad vodný kanál. V parku tiež pribudne záhradný pavilón a náznaková rekonštrukcia pôvodnej železničnej zastávky, ktorá bola v minulosti súkromnou zastávkou pre aristokraciu.

Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) Gemer v koordinácii s Rozvojovou agentúrou BBSK a Správou NP Muránska planina zas bola úspešná so žiadosťou o financie na projekt týkajúci sa tvorby a budovania značky NP. Cieľom je vytvoriť z územia konkurencieschopnú destináciu cestovného ruchu, na tento účel pôjde z plánu obnovy viac ako 273 000 eur.

Tretí z podporených projektov je zameraný na udržateľný rozvoj cykloturistiky, Rozvojová agentúra BBSK naň získala viac ako 434 000 eur. Hlavné aktivity projektu budú smerovať k rozvoju cykloturistických trás na území NP tak, aby zostala zachovaná biodiverzita.

"Projekt zahŕňa aj tvorbu dátovej základne pre manažment návštevníka a komplexnú koordináciu rozvoja cykloturistiky v súlade so zásadami rozvoja udržateľného cestovného ruchu," doplnila Ľudmila Elexová z tímu spracovateľov koncepčných a strategických dokumentov Rozvojovej agentúry BBSK.

BBSK skonštatoval, že podanie projektov na rozvoj NP Muránska planina bolo prirodzeným vyústením aktivít, ktoré kraj dlhodobo realizuje s cieľom podpory udržateľného rozvoja regiónov a diverzifikácie aktivít v chránených územiach. Kraj má v tomto smere spracovanú i Koncepciu rozvoja prírodného cestovného ruchu v Banskobystrickom kraji do roku 2030 a finalizuje tiež Stratégiu rozvoja udržateľného cestovného ruchu v Národnom parku Muránska planina do roku 2030.

Ministerstvo životného prostredia z plánu obnovy podporilo na území NP Muránska planina v rámci výzvy zameranej na transformáciu regiónu 15 projektov v celkovej sume viac ako 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporil rezort s rovnakým cieľom aj v NP Poloniny.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.11.2020
Ministerstvo bude spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy
Ministerstvo financií (MF) SR bude veľmi intenzívne spolupracovať so samosprávami na pláne obnovy.
viac
21.04.2022
Obce v okrese Revúca sa chcú uchádzať o financie z prvej zelenej výzvy
Samosprávy v okrese Revúca vítajú možnosť čerpať financie v rámci prvej zelenej výzvy slovenského plánu obnovy a odolnosti s cieľom rozvíjať turizmus v národnom parku Muránska planina.
viac
08.11.2022
Na projekty v NP Muránska planina a Poloniny pôjde vyše 17 miliónov eur
V Národnom parku (NP) Muránska planina z plánu obnovy podporia 15 projektov v sume vyše 8,8 milióna eur. Trinásť projektov za viac ako 8,6 milióna eur podporia v Národnom parku Poloniny.
viac
26.11.2022
Polomka chce z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko
Obec Polomka v okrese Brezno, ktorá sa nachádza v severnej časti Národného parku (NP) Muránska planina, chce s pomocou financií z plánu obnovy vybudovať pri lyžiarskom vleku nové parkovisko. Pre TASR to uviedol Stanislav Príboj z obecného úradu, ktorý má na starosti grantové projekty samosprávy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %