Sobota 27.04.2024
Dnes má meniny 
Jaroslav
°C
30.11.2021 08:00

Kraje chcú viac peňazí z nových eurofondov, 1,5 mld. eur im nestačí


Ilustračná snímka.


Samosprávne kraje žiadajú vyššiu alokáciu z nových eurofondov, namiesto 1,5 miliardy eur chcú aspoň dvojnásobok. Informovalo o tom združenie SK8.


Predsedovia krajov budú presadzovať aj zefektívnenie rozhodovania o využití nových eurofondov na roky 2021 - 2027 cez rady partnerstiev.

"Kraje sú pripravené implementovať oveľa viac zdrojov, ako im v predbežnom návrhu alokovalo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR," spomenulo združenie a doplnilo, že s týmto cieľom vzniklo osem rád partnerstiev, ktoré združujú sociálno-ekonomických partnerov s najlepším prehľadom o potrebách regiónov.

Celý proces vytvárania týchto partnerstiev bol podľa predsedu Prešovského kraja Milana Majerského konzultovaný s predstaviteľmi MIRRI. "Ministerstvo však po jeden a pol roku, už počas bežiaceho nového programového obdobia, prináša nový vzor štatútu, ktorý vo veľkej miere ovplyvňuje chod už existujúcich a fungujúcich rád partnerstiev pri samosprávnych krajoch. Voči takémuto neprofesionálnemu prístupu sme sa ohradili," povedal Majerský.

Z európskych zdrojov chcú kraje spolufinancovať napríklad aj plánovanie a budovanie siete cyklodopravných trás. SK8 však poukazuje na zložitosť administratívneho procesu na získanie súhlasu s využitím pozemkov vo vlastníctve štátu a prevažne v správe Slovenského vodohospodárskeho podniku patriaceho pod Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR. "Ide napríklad o Vážsku cyklomagistrálu, ktorá prechádza cez Žilinský, Trenčiansky, Trnavský a Nitriansky kraj. Pre samosprávne kraje je dôležité zjednodušenie procesu prenájmu týchto pozemkov za primeraných podmienok, keďže musia dokladovať majetkovoprávny vzťah k nim v žiadosti o spolufinancovanie projektov z európskych zdrojov," vysvetlilo združenie krajov.

Predseda SK8 a Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič poukázal aj na dôležitosť iných budúcich európskych zdrojov. Napríklad na fond obnovy. "Samosprávne kraje chcú aktívne participovať na realizácii jednotlivých reforiem a investícií v regiónoch. Sme totiž presvedčení, že ich úspešná implementácia a prospešný vplyv na kvalitu života obyvateľov závisia od spolupráce sociálno-ekonomických partnerov na regionálnej úrovni," okomentoval Viskupič.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.02.2021
Župy vítajú dobré hodnotenie spolupráce zo strany miestnych samospráv
Z prieskumu ZMOS vyplýva, že takmer tri štvrtiny obcí a miest pozitívne hodnotí svoju komunikáciu so samosprávnymi krajmi pri príprave programového obdobia na obdobie rokov 2021 až 2027 a tvorbe stratégií a partnerstiev, na ktorých bude založené čerpanie nových eurofondov.
viac
15.11.2021
Ako spravodlivo rozdeliť eurofondy samosprávam
Portál EURACTIV Slovensko informuje, že samosprávy nie sú spokojné so sumou, ktorú im z budúcich eurofondov plánuje vyčleniť rezort regionálneho rozvoja.
viac
26.02.2022
Samosprávne kraje vyjadrujú podporu Ukrajine
Predstavitelia samosprávnych krajov odsúdili vojnový konflikt Ruska na Ukrajine, kraje sú pripravené poskytnúť humanitárnu pomoc.
viac
29.06.2022
Kraje podporili program Slovensko, výhrady však majú k rozdeleniu alokácií
Samosprávne kraje podporili program Slovensko 2021 - 2027, majú však výhrady k procesu tvorby i samotnému obsahu dokumentu, prostredníctvom ktorého sa budú financovať projekty z fondov EÚ v novom programovom období.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %