Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
04.01.2021 08:00

KSK chce viac budovať cyklotrasy, vyčlenil na to 2,3 milióna eur


Ilustračná snímka: (tasr).


Košický samosprávny kraj (KSK) chystá v nasledujúcom období vo väčšej miere prípravu a výstavbu cyklotrás. V krajskom rozpočte je na tento účel vyčlenených 2,3 milióna eur, z toho pol milióna cez bankový úver. Uviedol to predseda KSK Rastislav Trnka.


„Povedali sme, že od teraz budeme do tejto témy vstupovať oveľa intenzívnejšie. To znamená, že budeme aj majetkovoprávne vysporiadavať pozemky, aj obstarávať projektové dokumentácie, aj realizovať výstavbu. Samozrejme, všetko má svoje finančné možnosti,” uviedol Trnka.

Kraj pritom podľa neho donedávna fungoval len ako akýsi koordinátor budovania cyklotrás s tým, že samotné bremeno prípravy a výstavby bolo na obciach a mestách. „Jednoducho sme vyhodnotili, že toto nefunguje, obce a mestá nemajú zdroje, možno väčšie mesto Košice vie vyčleniť nejaké peniaze, ale ostatní fungujú na fondoch a nič viac,” konštatoval Trnka.

Kraj podľa neho v súčasnosti obstaráva projektovú dokumentáciu na časť cyklotrasy v okolí Zemplínskej Šíravy na dokončenie zemplínskeho okruhu. „Spúšťame práce na obstaraní projektovej dokumentácie v Družstevnej pri Hornáde, to znamená, aby sa mesto Košice mohlo severne napojiť na medzinárodnú sieť EuroVelo. Taktiež spúšťame práce na príprave cyklotrasy medzi Košicami a Prešovom, začali sme tiež riešiť cyklotrasu medzi Rožňavou a Krásnohorským Podhradím a tiež časť cyklocesty smerujúcej zo Spišskej Novej Vsi do Slovenského Raja,” priblížil predseda KSK.

Začína sa tak podľa neho intenzívnejšie budovanie siete medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo v kraji, čo v minulosti, vzhľadom na nastavenie, nebolo reálne. „Teraz verím, že do roka, do dvoch, bude vidno prvé výsledky,” skonštatoval predseda kraja.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
14.01.2021
Košický kraj rozdelí tento rok cez dotácie najvyššiu sumu
Na dotácie pre žiadateľov z oblasti kultúry, regionálneho rozvoja, športu, mládeže, ale aj sociálnej oblasti je v tohtoročnom rozpočte Košického samosprávneho kraja (KSK) vyčlenených 600 000 eur.
viac
28.01.2021
Na rekonštrukciu škôl a športoviská je v rozpočte takmer 11 miliónov eur
Obdobie pandémie, keď sa žiaci vzdelávajú z domu, využíva Košický samosprávny kraj (KSK) na rekonštrukciu budov krajských stredných škôl a internátov aj výstavbu športovísk. V rozpočte na tento rok je na to vyčlenených takmer 11 miliónov eur.
viac
11.03.2021
Na inovatívne projekty kultúrnych inštitúcií v KSK pôjde 150 000 eur
Košický samosprávny kraj (KSK) prerozdelí v tomto roku na inovatívne projekty vo svojich kultúrnych zariadeniach 150 000 eur.
viac
06.12.2021
Verejnosť môže hlasovať za športové projekty
Verejnosť môže od pondelka prvýkrát hlasovať za projekty, na ktoré pôjdu financie v rámci tzv. participatívneho rozpočtu Košického samosprávneho kraja (KSK).
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %